prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

„La Măgeanu“, recondiţionată după 50 de ani

„Măgeanu“ este un simbol pe care câmpulungenii nu vor să-l piardă. Cel puţin asta au demonstrat  în momentul în care firma magazinului de pălării „La Măgeanu“ de pe Negru Vodã, nr. 39, a fost datã jos dupã mai bine de jumãtate de secol. Motivul? Proprietarii, Eugenia şi Rãzvan Mãgeanu, au închiriat spaţiul unei case de pariuri. Pânã se vor înţelege cele douã pãrţi, bunica lui Norris Mãgeanu a decis cã firma are nevoie de recondiţionare şi apoi o va pune pe poarta care dã spre magazinul de pãlãrii.  „La Măgeanu“ rãmâne o poveste începutã atunci când Ion Mãgeanu a decis sã lase Sibiul pentru a fãuri o legendã la Câmpulung. O poveste parcă neterminată niciodată. Chiar dacă la adresa amintită nu se mai confecţionează pălării,  câmpulungenii se mândresc că în oraşul lor acum mai bine de 50 de ani  Muşatescu scria istoria primului proprietar al magazinului de lângă Bulevardul Pardon în Titanic Vals. În spate, a rămas atelierul unde altădată doamnele şi domnii îşi comandau pălării în ton cu moda pentru că „La Măgeanu“ era mai ieftin.  
„Nepoţii ţin foarte mult să rămână firma acolo“
Celebra firmă „La Măgeanu“ va fi doar mutatã însã,  pentru cã familia ţine sã pãstreze vie o legendã, iar povestea lui Ion Mãgeanu nu trebuie sã se termine. O bucatã de lemn pe care nici trecerea timpului, nici toate ploile şi ninsorile celor mai mult de 50 de ierni şi toamne nu au reuşit sã o distrugã, dar care poartã pecetea anilor când liniştea şi ordinea domnea în Câmpulung va fi înlocuitã de o firmã luminoasã potrivitã anilor tumultoşi în care trãim.
„N-aş fi vrut să o dea jos, dar am închiriat magazinul şi nenea ăsta zice că vine cu una mare, luminoasă. Firma noastră o pun deasupra porţii la mine, dar m-am gândit că trebuie să o recondiţionăm, să înviorăm puţin culorile. Acum să vedem cu ce firmă vin noii chiriaşi. O punem la loc, dar să o aranjăm. Dacă nu mă înţeleg cu noii chiriaşi, o pun deasupra porţii. E şi rama uzată. Să mă mai sfătuiesc cu cineva, să vedem dacă rezistă, dacă ar trebui să facem alta. Dar o punem la loc. Am văzut că pe multă lume interesează şi le face plăcere să o vadă acolo. Trec pe stradă şi spun: uite firma cu Titanicul, vaporul. Şi  nepoţii ţin foarte mult să rămână firma acolo. Vorbeam cu ei, ce facem cu magazinul. Ei ţin foarte mult la nume, la loc, dar acum nu au timp nici ei să facă ceva. Andrei şi-a făcut o pălărie pe capota maşinii, iar Norris poartă pălăria făcută de bunicul în maşină mereu“, ne-a spus Eugenia Măgeanu, soţia „ultimului pălărier al României“, Marcu Măgeanu.
Străbunicul lui Norris a negociat cu pictorul să pună Titanicul pe firmă
Nora lui Ion Măgeanu, primul proprietar al magazinului îşi aminteşte când a fost confecţionată şi apoi recondiţionată, de parcă a fost ieri, iar preţ de câteva minute, am avut impresia că timpul s-a oprit, pătrunşi în atmosfera acelor ani când Măgeanu făcea pu­blicitate magazinului care l-a făcut celebru pe el şi Câmpulungul.
„Eu ştiu când a făcut firma asta, era un băiat înalt , brunet, care a lucrat la ea. Soţul meu îl cunoştea. Firma  a fost refăcută, apoi  mai refăcut-o de un pictor, parcă Dâmboianu îl cheamă. Îmi aduc aminte, era cu soţul meu jos, îi explica, parcă îi văd. Pe vremea socrului a fost făcută prima oară, el a negociat cu pictorul, să pună Titanicul pe colţ“, ne-a povestit Eugenia Măgeanu.
Atelierul care datează de când s-a deschis magazinul încă există. O femeie vine o dată pe săptămână, miercurea sau vinerea, la Măgeanu doar se mai recondiţionează pălăriile pentru că moda a avut un cuvânt greu de spus în acest sens.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.