Legea Grațierii: Nimeni nu scapă

5
gratii123

Proiectul Legii Grațierii a fost așteptat cu sufletul la gură de majoritatea condamnaților sau urmăriților penal din Argeș. Potrivit ultimelor modificări aduse în Comisia Juridică din Senat, grațierea faptelor de corupție a fost eliminată din proiectul inițial al legii propus de Ministerul Justiției. Astfel, persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, luare de mită sau conflict de interese nu vor scăpa de pedepsele aplicate de judecători.

Primarii condamnați pentru conflict de interese, rămân condamnați

În județul Argeș peste 80 de primari sunt la un pas de condamnare, iar, o parte dintre ei se judecă în diferite instanțe pentru conflictul de interese declarat de Agenția Națională de Integritate. Mai mult, edilii implicați în dosare precum Dosarul Școlilor sau Dosarul Căteasca așteaptă acum să se prescrie faptele sau speră ca verdictul dat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie unul favorabil. În cazul în care vor primi pedepse cu suspendare sau executate, primarii argeșeni implicați riscă să își piardă mandatul.

Nicolescu rămâne după gratii

Proiectul Legii Grațierii prevedea inițial ca persoanele cu o vârstă de peste 70 de ani care primesc condamnare cu executare vor fi grațiate, dar după discuțiile din Senat și protestele din Piața Victoriei s-a luat decizia ca cei acuzați de abuz în serviciu sau luare de mită să nu fie iertați. Un astfel de caz este și al  fostului președinte al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu. Acesta își execută treimea din pedeapsa de 9 ani și jumătate primită în dosarul Școlilor, iar, acum așteaptă un verdict final de la ICCJ unde este judecat pentru abuz în serviciu în dosarul Căteasca. În schimb, timpul pe care îl va petrece după gratii va fi unul mult mai mic datorită vârstei înaintate și bunei purtări din perioada în care a fost încarcerat. Oricum ar sta situația, fostul președinte al CJ Argeș ar putea fi eliberat condiționat undeva în 2018.