prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Liber la exploatarea aurului cu cianuri, la Certej

Canadienii de la Eldorado Gold Corporation vor putea începe în curând exploatarea auriferă de la Certej, Hunedoara, după ce compania a obținut un acord de mediu revizuit, potrivit stiri.tvr.ro.

Compania de exploatare mai aşteaptă acum doar o autorizaţie de construcţie pentru a redeschide mina din Certej.

Exploatarea auriferă se va face pe bază de cianură, iar canadienii de la Eldorado Gold ar urma să extragă în medie, anual, peste 4 tone de aur şi 20,5 tone de argint.

 În acest context, organizaţiile pentru protecţia mediului susţin că proiectul presupune folosirea a peste 1.600 de tone de cianură de sodiu pe an. Mai mult, exploatarea s-ar face pe o suprafaţă de 450 de hectare şi s-ar suprapune peste un sit protejat, respectiv Natura 2000.

Un acord de mediu contestat în instanță

Acordul de mediu pentru exploatarea aurului, obţinut în 2012 de la Agenţia regională Timişoara, a fost contestat în instanță, de Ministerul Mediului.

Și asta după ce în septembrie 2012, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus verificarea în regim de urgenţă a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Între timp, compania a reuşit să demonstreze că s-a conformat standardelor de mediu, iar ministerul a renunţat la procesul intentat Agenţiei regionale din Timişoara care dăduse încă de anul trecut avizul pentru Certej.

Reprezentanții Eldorado Gold Corporation anunțau la începutul lui septembrie că vor începe, în prima parte a trimestrului al patrulea, lucrările de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel, din judeţul Hunedoara.  Și asta după ce, tot atunci, spuneau că finalizaseră forările de la exploatarea Certej.

Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej.  Tranzacţia a fost încheiată în februarie, iar restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi, mai nou, în România.

Eldorado Gold în Grecia

În Grecia, canadienii de la Eldorado Gold urmează să distrugă întreaga peninsulă Halkidiki. Ei au demarat lucrările pentru crearea infrastructurii necesare exploatării în iunie 2012, când în Skouries, au început defrișările pădurilor antice și extinderea activității miniere.

Acum, peisajul este dezolant, iar dacă lucrările vor continua, o suprafață de 460 de hectare de pădure va dispărea. Odată cu distrugerea lor, vor dispărea sate populate, plaje și site-uri arheologice, printre care și ruinele cetății Stagira, locul unde s-a născut filozoful Aristotel.

Fără apă potabilă. Exploatare cu acid sulfuric

Dincolo de distrugerea patrimoniului cultural și natural al zonei, marea problemă a locuitorilor din Halkidiki va fi lipsa apei potabile. Și asta pentru că aurul urmează să fie scos din adâncuri cu o tehnologie bazată pe acid sulfuric.

Mai mult, broșura activiștilor greci, semnată de specialiști precum cei de la consiliile Rectoratului și cel pentru Mediu ale Universității Aristotel din Tesalonic, avertizează asupra unui adevărat dezastru ecologic.

Atmosfera ar urma să fie contaminată cu particule de metale grele, în special arsenic. Estimările arată că 3.116 tone de praf pe oră vor fi generate numai de mina de la Skouries.

De asemenea, poluarea cu metale grele a apei va contamina solul, flora, fauna și culturile, chiar și pe o distanță mare de zona activității de mină.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.