prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Lovitură cruntă pentru românii care stau la bloc! Vor scoate mai mulți bani din buzunare!

Lovitură cruntă pentru românii care stau la bloc! Vor scoate mai mulți bani din buzunare!

Veste șoc! Românii care locuiesc în apartamente și folosesc centrale termice vor fi obligați să plătească pentru căldura emisă de conductele care trec prin locuința lor, indiferent dacă acestea sunt izolate sau nu și indiferent de materialul folosit pentru izolare, conform unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Citește și: Constructorul Lotului Pitești – Curtea de Argeș – în război cu CNAIR! Acuzații grave!

Proprietarii de apartamente cu centrale termice vor suporta costuri mai mari! Ordinul nr. 7/2024, care reglementează repartizarea consumului de energie termică în imobilele de tip condominiu, detaliază cum se împart cheltuielile pentru părțile comune de încălzire în cazul celor care au centrale termice și țevi izolate. Legea va intra în vigoare în această iarnă pentru prima dată.

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform art. 14, se achită de toți proprietarii sau utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât locuința din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile sunt sau nu conectate la sistemul centralizat de energie termică (SACET) sau la o sursă locală;

b) conductele de distribuție a încălzirii traversează sau nu apartamentele/spațiile și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se arată în articolul 15 al Regulamentului.

Tot mai mulți români au renunțat la sistemul centralizat și și-au instalat centrale de apartament, iar ulterior și-au izolat conductele pentru a reduce consumul de căldură în părțile comune și, implicit, costurile. Unii au mers până la zidirea acestor conducte pentru a nu plăti energia termică pe părțile comune.

Conform regulamentului ANRE, pentru blocurile din zonele reci, la un procent de debranșare între 0 și 40% de la sistemul centralizat, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie, și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie. Pentru un grad de debranșare între 41% și 70%, contribuția crește la 45%, 40%, și respectiv 35%. La un procent de debranșare între 71% și 99%, procentele se majorează la 50%, 45%, și 40%. În zonele cu temperaturi calde sau temperate, pentru un grad de debranșare între 0 și 40%, contribuția este de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 40% în noiembrie și martie, și de 35% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de debranșare între 41% și 70%, procentele sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un procent de deconectare între 71% și 99%, procentele urcă la 60%, 55%, și 50%.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs