ULTIMĂ
ORĂ

Lovitură dură pentru Dacia și BMW! Consiliul Concurenței a intrat pe fir!

Lovitură dură pentru Dacia și BMW! Consiliul Concurenței a intrat pe fir!

Consiliul Concurenței a anunțat declanșarea unei investigații extinse pe piața auto din România, vizând posibile practici anticoncurențiale comise de șase dintre cei mai importanți importatori auto din țară. Printre companiile supuse controlului se numără BMW, Mercedes-Benz și Dacia – jucători majori care, împreună, controlează o mare parte din parcul auto național.

CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!

Investigația vizează posibile înțelegeri între importatori auto și rețelele autorizate de dealeri și ateliere de reparații, care ar fi avut ca scop limitarea concurenței pe piețele de întreținere și reparare a autovehiculelor, precum și pe cea a distribuției pieselor de schimb. Concret, autoritatea suspectează că aceste companii au restricționat în mod nejustificat accesul service-urilor independente și al distribuitorilor alternativi de piese către clienți.

„Garanţia unui autovehicul nu ar trebui condiţionată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanţie şi care sunt plătite de proprietar doar în cadrul reţelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurenţă şi prejudiciază clienţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto

Pentru a documenta suspiciunile existente, autoritatea de concurență a efectuat inspecții inopinate – autorizate de Curtea de Apel București – la sediile a șase importatori auto activi în România:

  • BMW Romania SRL

  • Porsche Romania SRL

  • Mercedes-Benz România SRL

  • Hyundai Auto România SRL

  • Renault Commercial Roumanie SRL / Automobile-Dacia SA

  • Euro Inter Trade Corporation SRL

Acești importatori reprezintă branduri auto de top, precum Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo, acoperind aproximativ 70% din parcul auto național, conform sursei citate.

Practici suspectate: restricții privind piesele și service-urile autorizate

Consiliul Concurenței suspectează că respectivele companii au impus clienților anumite condiții nejustificate pentru păstrarea garanției autoturismului, printre care:

  • Obligația de a efectua lucrările de întreținere sau reparații doar în rețeaua proprie de service-uri autorizate.

  • Impunerea utilizării exclusive a anumitor tipuri de piese de schimb, în detrimentul alternativelor echivalente calitativ.

Astfel de practici, dacă se confirmă, ar putea încălca normele de concurență liberă și ar avea un impact negativ semnificativ asupra pieței, reducând opțiunile consumatorilor și crescând artificial prețurile pentru serviciile post-vânzare.

Posibile consecințe și măsuri de clemență

În cazul în care investigația va confirma existența unor înțelegeri anticoncurențiale, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, autoritatea de concurență menționează existența programului de clemență, prin care firmele care cooperează pot beneficia de imunitate sau reduceri substanțiale ale sancțiunilor.

Este important de precizat că declanșarea acestei investigații nu implică în mod automat vinovăția companiilor vizate. Procesul de analiză și verificare este în curs, iar autoritatea va formula concluziile finale în urma evaluării tuturor probelor și documentelor colectate.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.