Lovitură pentru Dacia: Logan, Sandero și Duster, în topul mașinilor cu cele mai multe defecte

DISTRIBUIȚI

Dacia Logan se numără printre cele mai puțin fiabile mașini, cu peste 12 procente defecțiuni, conform datelor publicate de TUV Germania. O mare surpriză neplăcută este și Kia Sportage, locul 1 la numărul de defecțiuni, în aceeași categorie cu Logan, potrivit profit.ro

Modelele Dacia au avut, de când au fost introduse pe piața din Germania, rezultate mediocre la capitolul defecte în verificările TUV, însă clasamentul de anul acesta aduce cele mai proaste scoruri pentru Dacia de la lansare și până astăzi. Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI Verificările TUV sunt printre cele mai drastice din Europa, fiind cunoscută severitatea cu care inginerii germani efectuează controlul obligatoriu pe care autovehiculele trebuie să le treacă periodic, similar ITP/RAR din România. Anual, TUV prezintă public clasamentele mașinilor testate în ultimele 12 luni, pe categorii de vârstă. Defectele urmărite sunt cele prevăzute de legislație: emisii, sistem de frânare, lumini și direcție.

Categoria cea mai urmărită de public și cea mai utilă, în același timp, este cea a automobilelor cu 2 – 3 ani vechime. Vehiculele din această categorie se află, practic, la prima verificare tehnică după achiziție, fiind cea mai cumpărată categorie de mașini în Germania, unde media de deținere a unui vehicul este de 3 ani. Kilometrajul mașinilor din această clasă ajunge undeva la 45.000 – 50.000 de kilometri parcurși. Ponderea defecțiunilor la un vehicul aproape nou, de 2 – 3 ani vechime, indică cel mai bine calitatea fabricației pe care respectivul vehicul o are. Acesta este motivul pentru care în fruntea clasamentului se află cele mai multe modele premium, în timp ce pe ultimele locuri sunt mașinile ieftine. Pentru 2018, clasamentul aduce, însă, o surpriză neplăcută pentru marca Dacia. Toate cele 3 modele populare ale mărcii se află pe lista celor mai proaste mașini cu vechime de 2 – 3 ani. Liderul mașinilor cu defecte este, însă, Kia Sportage, un SUV cu 7 ani garanție, de la o marcă foarte apreciată pentru standardul de calitate al modelelor sale. SUV-ul coreean, fabricat în Cehia pentru piața europeană, a înregistrat un procentaj de 12,6 defecțiuni la 100 de mașini verificate, poziția 127 în clasament ul general al categoriei 2 – 3 ani. Modelul a fost și anul trecut pe această listă și acesta este, probabil, motivul pentru care șefii mărcii au decis să înlocuiască vechea generație Sportage cu una nouă, mai fiabilă, după numai 5 ani de la lansare.

Pe locul al doilea în clasamentul clasamentul procentajelor defectelor se află Fiat Punto, iar pe locul al treilea se află Dacia Logan. Modelul românesc a înregistrat un procentaj de 12,2 defecte la 100 de mașini. Celelalte două modele Dacia, Sandero și Duster, se află pe locurile 6 și 7, în Top 10 al celor mai multe defecte, cu 9,6 și, respectiv, 8,9 defecte la 100 de mașini.