Lucrări plătite și nerealizate la Regia de Drumuri Argeș

17
prefectura arges

Poveștile cum că în Argeș ar exista situații în care banii publici ar intra în buzunarul unor firme de casă ale celor ce împart bugetul nu sunt deloc departe de adevăr. O dovedește chiar un raport de audit financiar realizat la Regia de Drumuri Argeș, unde, inspectorii fiscali au descoperit că directoarea Alina Nicolau a plătit în anul 2015 bani pentru o lucrare care nu fusese efectuată.

Bani plătiți pentru… nimic

După ce au fost vizitați de mai multe ori de procuorii DNA pentru lucrări executate suspect, instituția din subordinea Consiliului Județean ajunge din nou în atenția opiniei publice. În urma unui audit financiar, inspectorii fiscali au descoperit că s-au „pompat” bani într-o societate, dar, lucrările au rămas și în prezent nerealizate. Mai exact, Alina Nicolau împreună cu departamentul contabil au aprobat să plătească unei firme suma de 101.487 lei pentru transportul balastului la reabilitarea drumurilor județene din cele șapte districte ale Argeșului. După verificări amănunțite ale inspectorilor de la Curtea de Conturi,s-a constatat că prejudiciul creat ajunge la 113.549 lei, din care 12.062 sunt doar penalizări de întârziere. Interesant este faptul că lucrurile au rămas neschimbate până la venirea inspectorilor în control. Deși Regia plătise până la ultimul leuț, firma nu pusese pe drumurile contractate nicio roabă de balast. Dar acest lucru pare să nu fi deranjat-o nici pe fosta și totodată actuala directoare Alina Nicolau, nici pe șefii ei de la Consiliul Județean Argeș.

Prejudiciul restituit sub presiunea Curții de Conturi

Abia după vizita inspectorilor de la Curtea de Conturi care au constatat clar și limpede că a fost plătită o lucrare și nu s-a executat nimic, a făcut și conducerea Regiei ceea ce era de făcut: a demarat procedurile de recuperare a banilor. Ar trebui menționat aici și că, mulți dintre constructorii cu care a lucrat Regia de Drumuri s-au plâns adesea că își primesc cu mare întârziere banii pentru lucrările efectuate. Sau pe ochi frumoși. După descoperirea problemei, Regia de Drumuri a încheiat un proces verbal cu firma în cauză, prin care societatea își recunoaște vina și se obligă să restituie banii pe care îi primise pentru lucrarea neexecutată, dar și despăgubiri. „Executantul lucrării a recunoscut suma de 101.487 lei ca fiind încasată necuvenit şi s-a angajat să o restituie împreună cu despăgubirile civile actualizate, calculate pentru perioada în care a beneficiat nelegal de cuantumul acesteia, în sumă de 12.062 lei; Antreprenorul a emis facturile storno nr. 3562, 3563, 3564 şi 3565/16. 06.2016 în temeiul căreia entitatea auditată a diminuat, în contabilitatea proprie, valoarea obiectivului cu suma de 101.487 lei, iar cu OP nr. 365, 367, 368 şi 366/17.06.2016 RAJD Argeş a virat în contul UATJ Argeş suma de 101.487 lei, debite precum şi majorările de întârziere aferente de 12.062 lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate” se arată în raportul Curții de Conturi.

Alex Vlad

Comments are closed.