Lucrările artistului denumit „The money maker” expuse la Câmpulung

9

Nicolae Săftoiu este un artist complet pe care media din România l-a denumit „The money maker”, asta după ce a avut o colaborare de lungă durată cu Banca Națională a României și timp de 10 ani a desenat toate bancontele.

Muzeul Muncipal găzduiește prin Secția de Istorie, Artă plastică și Științele Naturii în perioada 18 iulie – 18 august 2019 – Vernisajul expoziției Nicolae Săftoiu: crâmpeie, frânturi, fărâme (in memoriam).

Desenele lui Nicolae Săftoiu sunt pline de pasiune, fie că sunt realizate în creion, peniţă, tuş, laviu, gravură, acuarelă sau ulei, alb-negru sau cu o bogată paletă de culori.

Expoziția, deschisă publicului larg se dorește a fi un omagiu adus unuia dintre cei mai mari graficieni români, operele sale, monolog sau delir pe hârtia docilă cum însuși artistul le-a denumit, oferind fiecăruia dintre noi șansa de a intra în lumea viselor sale.

Expoziția este curatoriată de Augustin Lucici, expert în bunuri cu semnificație artistică.

„Arta lui Nicolae Săftoiu dă impresia de armonie, pentru că își impune forța să emotivă folosindu-şi în acest scop mijloacele cele mai sugestive și mai delicate când îl pun pe artist în mijlocul unei tradiții și când îl opun contemporanilor săi. Își exprimă frământările sufletului prinse între seducția pământului și irezistibilă chemare de sus, o artă de tonuri și contraste în care personajele ascund o dramă, dar şi o anumită demnitate. 

Nicolae Săftoiu rămâne un temperament spontan și făcut să recunoască întotdeauna strălucirea unui desen înălțător care poate fi îndrăgit dintr-o dată, o viziune interioară, un caracter extrem de original”, este o scurtă parte din mult mai ampla prezentare pe care expertul Augustin Lucici o face operelor celui ce a fost şi va rămâne artistul grafician Nicolae Săftoiu.