”Lumi posibile” la Fundația Culturală Ilfoveanu, în prag de sărbătoare

46

Marți, 19 decembrie 2017, ora 18.00, Fundația Culturală Ilfoveanu vernisează expoziția profesorilor Departamentului de Pictură al Universității Naționale de Artă din București. ”Lumi posibile” este leitmotif-ul vernisajului care aduce în lumina reflectoarelor artiști români desăvârșiți în arta lor – Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Petru Lucaci, George Mircea, George Moscal, Alexandru Rădvan, Mihai Sârbulescu, Andrei Tudoran. Invitat special al vernisajului este sculptorul Adrian Ilfoveanu, celebru creator al ”păsărilor suflet”, simbol al mesagerului de la cer la pământ și de la pământ la cer.

”Lumi diverse – lumi posibile”, încărcate de bucuria înțelegerii profunde

Marcel Bunea, Directorul Departamentului Pictură al Universității Naționale de Artă din București  și curator al expoziției ”Lumi posibile” invită la reflecție și contemplare, subliniind importanța înțelegerii profunde a fiecărui artist în parte:  ”Este o onoare pentru noi, cei 11 artiști bucureșteni, să fim găzduiți de una din cele mai impor­tante fundații de artă ale României – Fundația Ilfoveanu. De această dată cei 11 artiști propun 11 lumi posibile…  Pictura presupune în afara plăcerii retinale, înțelegerea profundă a demersurilor specifice ale fiecărui artist în parte. Unitatea acestei expoziții este dată de lipsa superficialității intențiilor picturale, soliditatea și sobrietatea soluțiilor vizuale. ”Lumi diverse – lumi posibile” ar putea constitui un alt liant al celei de-a 11-a expoziții a Departamentului Pictură – una din cele mai importante școli de pictură din România – expoziție găzduită de Fundația Ilfoveanu din Pitești. Tuturor celor ce văd această expoziție le dorim o receptare placută, dar una încărcată de bucuria înțelegerii profunde”.

Fundația Culturală Ilfoveanu, un proiect viu și autentic

Inaugurată în primăvara acestui an – cu susținerea Grupului Industrial Componente Pitești și implicarea deplină a managerului său, omul de afaceri Gheorghe Badea, Fundația Culturală Ilfoveanu a devenit un spațiu autentic al dezbaterii și dialogului artistic. Legați de frumoasă și trainică prietenie, Gheorghe Badea și maestrul Sorin Ilfoveanu – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, premiat cu zeci de distincții printre care Premiul Academiei Române pentru Pictură, Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici, Premiul Prometheus pentru Opera Omnia, Ordinul Național – Seviciul Credincios în Grad de Mare Ofițer – au devenit parteneri loiali într-un proiect viu dedicat creatorilor și consumatorilor de artă și comunității argeșene.

”Ceea ce a susținut o asemenea întreprindere este tocmai viziunea coerentă a celui care a creat-o și deschiderea celor care au pus-o în formă”.

Expoziția ”Lumi posibile” este ”posibilă” la Pitești datorită viziunii și consecvenței fondatorilor Fundației Culturale Ilfoveanu, așa cum mărturisește profesorul universitar dr. Cătălin Bălescu, Rector al Universității Naționale de Arte din București:

Pe Sorin Ilfoveanu am avut șansa să-l cunoaștem ca persoană, ca artist, ca profesor și ca rector; tindea să devină încă de atunci o instituție, atât prin felul în care își organiza opera și lucrul în atelier, cât și  printr-un mod ritmic de expunere. Din cât pot să înțeleg acest fapt se produce prin viziune și consecvență.  Nu putem decât să ne bucurăm acum de faptul că putem organiza o expoziție într-un spațiu consacrat de opera domnului Sorin Ilfoveanu. Faptul demonstrează că, atunci când există o formă de comunicare autentică, există și dinamica necesară pentru a o amplifica. Nici constituirea unui așezământ cultural, nici comunicarea prin limbajul artei nu reprezintă un lucru la îndemână, având în vedere perioadele parcurse și momentul actual. Ceea ce a susținut o asemenea întreprindere este tocmai viziunea coerentă a celui care a creat-o și deschiderea celor care au pus-o în formă. Dorim o viață lungă fundației si domnului Sorin Ilfoveanu deopotrivă.”

Expoziția ”Lumi posibile” va fi deschisă în perioada 19.12.2017-10.02.2018, la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu din Strada Armand Călinescu nr. 2, Pitești. Fundația găzduiește expoziția permanentă Ilfoveanu și dispune de spații special amenajate pentru expoziții de artă, concerte, comercializare obiecte de artă, acces la publicații de artă contemporană ș.a. În luna decembrie, Fundația organizează ateliere de personalizat globulețe, concerte de colinde și muzică folk și alte evenimente artistice.