Management în stil sugativă! Teatrul Davila- sac fără fund pentru Consiliul Județean

27
teatrul_davila, pitesti, cj_arges

Directorul Teatrului Alexandru Davila, Sevastian Tudor, are pe mână peste 1,2 milioane de euro anual, bugetul acesta fiind asigurat, în proporție de peste 90%, de către Consiliul Județean. În ciuda sprijinului financiar consistent, clădirile teatrului stau să se prăbușească, la propriu, peste spectatori. Iar luptele interne pentru diverse funcții au adus în prim-plan sistemul de rubedenii și de prietenii care asigură un venit consistent unora dintre cei peste 110 angajați ai instituției.

 

Carnetul de membru PSD contează mai mult decât performanțele economice

 

Din punct de vedere economic, instituția condusă de Sevastian Tudor este un dezastru total. Este incredibil cum managerul teatrului a reușit să câștige anul trecut un nou concurs pe post cu performanțe economice atât de slabe. L-a ajutat probabil faptul că nimeni nu a concurat împotriva sa… De menționat că Tudor este președintele comisiei de disciplină și arbitraj din PSD Argeș- fiind astfel pe placul majorității PSD din Consiliul Județean. Iar cum teatrul Davila este în subordinea CJ Argeș, finanțarea este ca și asigurată! Așa se face că în 2014 teatrul a avut un buget de 5,4 milioane lei, în creștere față de 2013. Totuși, din această sumă contribuția proprie a fost de doar aproximativ 10%. Revenind la cifre, deși are trei săli de spectacole disponibile, teatrul înregistrează performanțe economice modeste. Gradul de ocupare al Sălii Mari, cu o capacitate de 380 locuri, a fost în 2013 de doar 52%. La Sala Studio “Liviu Ciulei”, de 95 locuri, s-a înregistrat un grad de ocupare de 76%, iar la sala Așchiuță- de 75%. Și mai trist este însă când privim numărul de spectatori plătitori pe același an: doar 15.000 din totalul de 22.250 au plătit bilet la Sala Mare! La celelalte săli procentul spectatorilor plătitori este mai mare, dar, dată fiind capacitatea redusă, încasările sunt mici. Vorbind de încasări, e bine de știut că, deși biletul costă doar 10 lei (jumătate pentru elevi și studenți și gratis pentru pensionari), prețul real se apropie de 250 lei, diferența fiind suportată din bugetul Consiliului Județean! Închirierea  sălilor de spectacol se face pe prețuri derizorii, de doar 150 lei/oră pentru instituțiile de cultură și cu 250lei/oră pentru alte activități, jumătate din acești bani revenind CJ. Sume mai mari se obțin din chiriile spațiilor comerciale de la parterul teatrului.

 

Jumătate din buget merge la personal

 

Din cei peste 1,2 milioane de euro obținuți de la CJ anul trecut, managerul Tudor a “scăpat” de jumătate pe cheltuieli de personal. Teatrul are 111 angajați, din care doar 73 sunt artiști, 21 reprezentând persoanl tehnic, iar 17 fiind cei din compartimentul administrativ. De luna viitoare instituția va avea și un director artistic, depunerea dosarelor pentru concurs având ca data limită sfârșitul acestei săptămâni. Postul este vacant din primăvară, când a fost aprobat de CJ în organigramă în urma unor proteste ale actorilor. Încă de atunci jocurile au fost făcute pentru ca regizorul Bogdan Cioabă, fost director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Argeș, să ocupe noul post. În publicația noastră ați putut citi pe larg cum s-a încercat chiar fraudarea concursului, în august, prin includerea în bibliografie a unei cărți care, practic, era de negăsit. Dar pe care Cioabă pusese mâna închiriind singurul exemplar disponibil de la Biblioteca Județeană. Fiica directorului Sevastian Tudor și-a găsit și ea de lucru în cadrul instituției, fiind angajată drept referent.

 

Clădirea stă să se prăbușească

 

Pe lângă bugetul pentru cheltuieli, Consiliul Județean va trebui să aloce bani serioși și pentru consolidarea clădirii teatrului, dar și a secției Așchiuță. În ciuda intervențiilor repetate la acoperiș, în teatru încă plouă, apa inflitrată slăbind și mai mult structura de rezistență a clădirii. Conform unui studiu de rezistență, clădirea teatrului s-ar prăbuși în mod cert la un cutremur de 7 grade pe scara Richter. Reparații capitale sunt necesare și la Așchiuță, pe lângă acestea fiind nevoie de înlocuirea rețelelor electrice din ambele clădiri. Fără venituri proprii consistente și cu un management neperformant, soarta teatrului stă deocamdată exclusiv în mâinile consilierilor județeni. 

Andri Irimia