Mare grijă! Dacă faci asta de Sfânta Parascheva o să te umpli de negi

13
sf_parascheva, traditii, obiceiuri, moaste, iasi

Pe 14 octombrie credinciosii o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a intregii Moldove. In acesta zi se tine post si nu se munceste. Traditia spune ca de Sfanta Parascheva nu se lucreaza nici la serviciu nici in casa pentru ca oamenii sa fie feriti de pericolul bolilor de ochi si a durerilor de cap. De Sfanta Parascheva nu se spala si nici nu se coase pentru ca cei care fac asta se aleg cu negi la mana. Mai mult, nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Cuvioasa Parascheva cunoscuta si sub numele de Paraschiva, este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana si in alte biserici. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi.

Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.