Marius Dumitrescu, judecătorul care a dat o sentință inspirată din Biblie

Judecătorul Marius Dumitrescu a fost un un personaj inedit printre colegii săi. Pasiunile sale extraprofesionale s-au învârtit în jurul Bibliei şi studiului picturii de biserică.

Distribuie prietenilor

El a rămas celebru în lumea justiţiei datorită cazului de malpraxis al unui medic ginecolog, Sorin Pletea. Judecătorul Marius Dumitrescu şi colegul său, Ioan Fundătureanu, au decis ca medicul să fie condamnat la plata unor daune de 300 000 euro şi închisoare de 1,8 an. Ulterior, medicul a făcut recurs şi a scăpat cu suspendare şi plata daunelor. Motivaţia pedepsei date de judecători, însă, a fost una atipică, pentru ca s-au folosit de o parabolă din Biblie: “Erau într-o cetate doi oameni: unul bogat şi altul sărac. Cel bogat avea foarte multe vite, mari şi mărunte. Iar cel sărac n-avea decât o singură oiţă, pe care el o cumpărase de mică şi o hrănise şi ea crescuse cu copiii lui. Dar iată că a venit la bogat un călător, şi gazda nu s-a îndurat să ia din oile sale sau din vitele sale, ca să gătească cină pentru călătorul care venise la el, ci a luat oiţa săracului şi a gătit-o pe aceea pentru omul care venise la el. Atunci s-a mâniat David cumplit asupra acelui om şi a zis către Natan: Precum este adevărat că Domnul este viu, tot aşa este de adevărat că omul care a făcut aceasta este vrednic de moarte. Pentru oaie el trebuie să întoarcă împătrit, pentru că n-a avut milă“.

Judecatorul explica: „Această parabolă a servit drept mesaj al lui Yahve către rege, prin care îi transmitea că datorită păcatului ce i l-a făcut slujitorului lui, fiul său va muri la naştere. O mică paralelă cu situaţia din cauza de faţă ni se pare a se întrezări, fiind vorba şi aici de o greşeală pe care omul căruia îi încredinţezi (precum unui rege) destinul tău şi al copilului ce-l porţi în pântece a făcut-o şi din cauza căreia ceea ce ar trebui să fie un eveniment fericit s-a transformat în coşmar. Am putut observa şi în speţă aceeasi lipsă de compasiune pentru persoanele cărora inculpatul le-a transformat destinul pentru totdeauna, echivalentă absenţei milei din partea bogatului din parabolă“.