prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Medicament vital pentru bolnavii cronici retras de pe piață! E prea ieftin!

Medicament vital pentru bolnavii cronici retras de pe piață! E prea ieftin!

Ozempic, un medicament foarte cunoscut în tratarea diabeticilor, va fi retras de pe piață de la 1 iulie pentru un motiv de-a dreptul halucinant: este prea ieftin! Pacienții cu diabet rămân fără un medicament de la 1 iulie. Varianta injectabilă a Ozempic va dispărea de pe piața din România, deoarece producătorul nu este de acord cu prețul impus de autoritățile române.

CITEȘTE ȘI: PRIMARUL GENTEA SE REVOLTĂ: „NU AM DAT AVIZ PENTRU ȘANTIERUL CARE A BLOCAT TRAFICUL ÎN NORD!”

Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriţie şi boli Metabolice spune că medicamentul nu se va mai importa în România:
”Fără legătură cu faptul că Ozempicul era luat şi de persoane fără diabet pentru slăbit, medicamentul Ozempic nu se va mai importa deloc, în România, nici pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2, care îl primeau pe reţeta gratuită. Va fi delistat, va ieşi de pe orice fel de listă de medicamente, nu va mai fi în nicio farmacie în niciun fel începând cu această vară”.

Pe de o parte prețul din România este foarte mic iar pe de altă parte sunt discuții globale

„Explicaţia e capacitatea de producţie care n-a putut ţine pasul cu volumul de prescripţie, dar suplimentar pentru delistarea din România înţeleg că e şi o problemă de costuri. De exemplu sunt discuţii globale privind decalajele de preţ dintre Statele Unite şi alte ţări, mai precis producătorul poate vinde în Statele Unite la costuri mult mai mari şi poate, evident, deveni nemotivat să vândă în ţări mai sărace la preţuri mult mai mici.”
Copcea spune că efectele Ozempic sunt benefice pentru persoanele cu diabet zaharat și că retragerea medicamentului nu are legătură cu faptul că unele persoane nediabetice folosesc substanța pentru a slăbi.

”Acum că vorbim de o retragere, pot mărturisi cumva postum că efectele pe diabet ale acestui medicament au fost, per total, extrem de bune. Nu şi pe slăbit la diabetici, slăbitul la diabetici e mult mai slab decât la nediabetici, am explicat în alte rânduri. Dar pe diabetul tip 2. (…) Nu ţine de faptul că unii şi-l cumpărau pentru slăbit, am şi explicat în nenumărate rânduri că asta este o problemă minoră în raport cu cererea pentru diabetici, şi asta nu doar în România ci pe plan mondial”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs