Medicii din străinătate, chemaţi să dezlege misterul îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş

DISTRIBUIȚI
bebelusi_infectati, arges, dsp, ministerul_sanatatii

Cum n-au reuşit să afle până acum cum s-au infectat zeci de bebeluşi din Argeş cu bacteria care a făcut deja trei victime, autorităţile din România cer ajutorul medicilor din străinătate. O echipă a Centrului European de boli transmisibile urmează să vină în ţară în următoarea perioadă. De la declanşarea alertei medicale din Argeş, numărul deceselor a ajuns la trei, o fetiţă de numai un an şi patru luni murind marţi în spitalul Marie Curie.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a luat legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016 şi fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialişti ai Centrului, în vederea acordării de sprijin în efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

 

„Trebuie să vă spun că am fost în contact continuu cu aceştia, cu colegii noştri din Franţa, nu am fost numai eu în contact. Ştiu că am discutat şi cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. De asemenea, există Centrul european de controla al bolilor cu care ne consultăm în acest moment, pentru a vedea dacă putem face mai mult faţă de ceea ce s-a făcut pânâ în acest moment. Este o procedură standard. S-a luat contact cu dânşii, o echipă probabil se vor deplasa aici şi vom da toate amănuntele în momentul în care se va întâmpla acest lucru”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de luni un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul intregii tari.

Cadariu a a mai spus că medicii au făcut „ce au considerat că este oportun la acel moment” în cazul bebeluşilor din Argeş, aceasta fiind prezumţia de la care porneşte şi că eventuale sancţiuni se vor aplica doar când se va constata că s-au făcut „greşeli”.

 

„Sigur că vom analiza aceste cazuri în amănunt, dar pornesc de la prezumţia că medicii au făcut ce au considerat că este oportun în acel moment. Vom aplica sancţiunile când constatăm că există greşeli, a declarat ministrul Sănătăţii.

 

În privinţa DSP Argeş, ministrul a spus: „au fost anunţaţi în data de 9 februarie, iar în 10 au început ancheta. Anunţarea DSP este responsabilitatea spitalului”.

În ceea ce priveşte tratamentul cu antibiotice, ministrul spune că, din ceea ce ştie, unii copii au ajuns destul de târziu în spital, iar medicii au considerat de cuviinţă să îi trateze pe aceştia cu antibiotice.

 

Potrivit ministrului, în urma evaluării reţelei de spitale pornind de la infecţiile nozocomiale, experţii de la Ministerul Sănătăţii au făcut câteva constatări vizavi de nereguli din sistem pe care autorităţile îşi propun să le îmbunătăţească.

 

„Din varii motive, mecanismele de control nu funcţionează foarte bine şi la conferinţa din această săptămână cu Direcţiile sanitare, vom anunţa şi programul inspecţiilor. Vor fi controale încrucişate, practic vom avea echipe din două judeţe care vor controla un al treilea judeţ”, a declarat Achimaş.