Medicul Virgil: ”Lumea să se vaccineze. Va fi o mare problemă dacă pe lângă COVID-19, apar și celelalte viroze banale și gripa”

122

Medicul Virgil Musta atrage atenția că este foarte greu să gestionăm epidemiile, asta pentru că sistemul de sănătate e copleșit deja de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, iar dacă mai apare și gripa nu vom mai avea locuri în spitale.

În prezent, nu avem date publice despre procentul pacienților cu gripă care ajung la terapie intensivă, însă știm că, în sezonul gripal trecut, 22% din bolnavii infectați cu gripă au fost internați în spital, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România. De asemenea, potrivit unei estimări a medicului Virgil Musta, membru în Comisia pentru managementul COVID, mortalitatea la gripă este între 0,6 și 1,2%, ceea ce înseamnă că numărul pacienților cu gripă care ajung la ATI trebuie să fie mai mare de acest procent.

„Noi acum pe ATI nu mai avem aproape nici un loc”  Pot secțiile de terapie intensivă să suporte și o epidemie de gripă, pe lângă epidemia de coronavirus?

Medicul Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, consideră că o epidemie de gripă ar fi greu de gestionat în prezent și, de aceea, face apel la populație să se vaccineze, aceasta fiind singura metodă de a lupta contra gripei.

„E foarte greu să gestionăm epidemiile, din mai multe motive: sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri. Pe de altă parte, dacă vorbim despre cazurile de terapie intensivă, va trebui să avem terapie intensivă separată, pentru că și gripa este o boală infecto-contagioasă, dacă punem un pacient cu gripă în terapie intensivă cu SARS-CoV-2, îi contaminează pe ceilalți și aceștia vor face o superinfecție cu gripă, deci se va agrava boala pentru care sunt în ATI și viceversa. Din păcate, sunt foarte puține spitale care au condiții de izolare a fiecărui pacient. Nu există zone în care fiecare pacient să poată să fie izolat dacă e cu o boală infecto-contagioasă, indiferent din ce secție de spital este.”, a explicat medicul potrivit stiripesurse.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here