Mihai Coteț: „România nu se schimbă decât odată cu noi!”

30

În ultimii zece ani, Piteștiul a pierdut mai bine de 10.000 de locuitori! Majoritatea, oameni tineri! Mulți dintre ei au plecat fie în afară, fie s-au relocat în alte orașe din România, acolo unde locurile de muncă sunt infinit mai diversificate și bine plătite.

La 30 de ani de la Revoluție, mai avem o țară! Nu o țară ca afară, ci o țară… în afară! Diaspora a devenit a doua Românie, risipită pe tot globul. Risipită, dar unită de același dor de casă! Potrivit unui studiu realizat de RePatriot, 71% dintre români revin în țară cel puțin o dată pe an. 47% dintre ei spun că vor să se întoarcă în țară. Mai puțini, ce-i drept, decât în urmă cu doi ani. Ezită din cauza corupției, a birocrației împovărătoare, a clasei politice nereformate și tot mai dificil de tolerat, a sistemului de sănătate a cărui victimă poți fi oricând sau al sistemului de educație, veșnicul cobai al miniștrilor postdecembriști.

Am avut onoarea să mă pot adresa celor plecați departe de casă la conferința RePatriot care s-a organizat, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, un oraș cu o administrație vizibil interesată să-și aducă locuitorii acasă. Le-am transmis că România are un potențial imens și că… dacă vor aștepta ca aceasta să se schimbe, s-ar putea să mai aibă mult de așteptat. România nu este un obiect pe care îl repari și… gata! România înseamnă fiecare dintre noi, schimbați, transformați. Fiecare dintre noi mai buni în ceea ce facem. Fiecare dintre noi implicați și determinați să facem din casa noastră, ACASĂ.

Românii plecați în străinătate reprezintă o mină de aur pentru țara asta. Au luat contact cu societăți noi și diferite. S-au profesionalizat sau reprofesionalizat. Au un alt cult al muncii și alt respect pentru banul câștigat cu greu, departe de cei dragi. Dar, cel mai important, au informația și au acea atitudine, acel simț civic. Știu cum să-și ceară drepturile și cum să se impună. Sistemul se poate schimba doar punând presiune pe el sau făcând parte din el și schimbându-l din interior.

Eu am optat să rămân, chiar dacă am cochetat cu ideea plecării, ca orice tânăr, după terminarea facultății. Și cu toate acestea, nu m-am văzut trăind altundeva decât aici, alături de familie și cei dragi. Mi-am spus că atât timp cât am un cap, o profesie și îmi urmez visul cu tenacitate, nu am cum să nu reușesc. Nu m-am înșelat!

Știu, pe de altă parte, că nu toți avem acel spirit antreprenorial. Știu că viața fiecăruia dintre noi este mult prea prețioasă pentru a pierde zeci de ani cu repararea unei societăți (muncă de travaliu!), în loc să-i petrecem într-o societate normală, în care ne putem face mult mai repede un rost și unde putem duce o existență mult mai tihnită, mai lipsită de stresul grijei zilei de mâine.

Și cu toate acestea, procentul de 47% care dorește să revină în țară spune multe! Nu țara e de vină, căci România este o minune de țară. Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu tot ce a avut mai frumos. Oamenii sunt cei care fac țara!

Îmi doresc ca anii următori, odată cu schimbarea administrației locale a Piteștiului, învechită în rele, incompetență și lipsă de viziune, să le putem da piteștenilor plecați peste tot în lume un semnal că e timpul să revină acasă. Să le creăm oportunități pentru a investi în orașul lor. Să le oferim acea speranță, acel impuls care să-i facă să spună: ,,E timpul să ne întoarcem acasă și să ne implicăm!”