Mihăiţă Ianovschi, la Madrid, alături de Del Bosque!

Nepotul  antrenorului emerit Leonte Ianovschi, cel care l-a des­coprit pe marele Nicolae Dobrin, fiul lui Mihai Ianovschi, cel care i-a dăruit fotbalului pe Adi Mutu, Dani Coman, Nicolae Dică, Rică Neaga şi alţii, antrenorul Mihăiţă Ianovschi,  deşi are numai 34 de ani, i-a des­coperit şi format ca jucători pe Cristi Tănase şi Bogdan Stancu, şi acum are cinci jucători la loturile naţionale de juniori, ca tehnician la Şcoala de Fotbal „Dani Coman” şi CS Mioveni. Mihăiţă Ianovschi se perfecţionează permanent la cursuri internaţionale, şi după ce a fost prezent la Doneţk, Milano şi Amsterdam, în perioada 10 – 13 decembrie a fost în Spania. Chiar în aceste zile, jucătorul des­coperit şi crescut de el, Cosmin Ma­rian Popescu va fi transferat la Inter Milano.
UEFA, în colaborare cu Federaţia din Spania   
Timp de patru zile, o delegaţie de la Şcoala de Antrenori a Federaţiei Române de fotbal, condusă de directorul acesteia, Dan Apolzan, a participat la Madrid la cursuri de perfecţionare în munca tinerilor tehnicieni, în descoperirea, creşterea şi lansarea juniorilor. Cursurile intensive au fost organizate de UEFA în colaborare cu Federaţia Spaniolă de Fotbal, şi au participat antrenori din patru ţări: Germania, Franţa, Finlanda şi România.
Preşedintele Şcolii de antrenori din Spania, Gines Melendez, a fost unul din lectori
Din delegaţia României condusă  de profesorul Dan Apolzan au făcut parte printre alţii Gică Hagi, Mihăiţă Ianovschi, Cornel Jurcă şi Sorin Colceag, fostul portar de la F.C. Argeş. Directorul Şcolii de antrenori din Spania, Gines Melendez a fost unul din lectori, iar cursurile intensive, teoretice şi practice, s-au ţinut la baza de pregătire a Federaţiei Spa­niole de Fotbal, Las Rochas, 23 kilometri de Madrid, acolo unde se pregăteşte permanent echipa naţională a Spaniei. Nelipsit de la aceste cursuri a fost Vincente del Bosque, antrenorul  Spaniei, campioană  mondială şi europeană  en titre.
Spaniolii pun mare preţ pe studii teoretice
Cursurile teoretice se ţineau între orele 9 – 13, iar cele practice de la 15 la 18.30. „Spaniolii au o organizare extraordinară la orice nivel, iar în pregătirea antrenorilor se pune mare bază pe carte, pe studiu. Nu contează dacă ai fost sau nu, mare jucător, ori n-ai jucat deloc! În Spania, pentru a obţine licenţa B este nevoie de 70% studiu şi 30% practică, pentru licenţa A procentele teorie – practică sunt egale, iar pentru licenţa Pro, 30% carte şi 70% practică”, spunea antrenorul piteştean.
Sfaturile lui Del Bosque pentru antrenori: „Să citiţi, să învăţaţi!“
În cele patru zile de cursuri de la Las Rochas, antrenorul echipei naţionale a Spaniei, Vincente del Bosque a fost nelipsit. „Del Bosque este de o modestie extraordinară. Cu bonomia şi blândeţea unui tătăiţă care îşi iubeşte nepoţii, răspundea fiecăruia la orice întrebare. Este zilnic prezent la Federaţia Spaniolă de Fotbal şi discută permanent cu toţi antrenorii loturilor Spaniei, urmărind în fiecare etapă jucătorii pe care îi are în atenţie. Ne-a spus şi ne-a repetat de mai multe ori, crezul său în fotbal: <Să citiţi, să învăţaţi, pentru că fotbalul asta vă cere!>. Iar când antrenorul campioanei mondiale spune asta, trebuie să-l credem”, mai povesteşte  Ianovschi.
Gică Hagi este o legendă pentru spanioli!
Gică Hagi a făcut parte din delegaţia tehnicienilor români prezenţi la cursurile de perfecţionare din Spania. Suporterii iberici, chiar şi simpli oameni de pe stradă nu l-au uitat pe Hagi, îl recunoşteau şi se fotografiau cu el. „Când intram în restaurant să luăm masa, şi oamenii îl vedeau pe Gică Hagi, se ridicau în picioare şi îl aplaudau, îi scandau numele, şi îi cereau să se pozeze cu el. Niciodată n-a refuzat pe cineva, şi vorbea cu ei de parcă erau buni prieteni! Pentru spanioli, fotbalul este o religie, iar cei care au jucat acolo sunt idoli pe viaţă, sunt adevărate le­gende”, mai spunea Mihăiţă Ianovschi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.