prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Mii de copii dispar anual de acasă! Senatorul Dănuț Bica: „Statisticile sunt tot mai îngrijorătoare!”

Mii de copii din Argeș și din România dispar anual, potrivit unui răspuns oferit de către Ministerul Afacerilor Interne la o întrebare adresată oficial de către senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica. Demnitarul argeșean a făcut acest demers în urma statisticilor  care devin tot mai îngrijorătoare, acesta susținând că mulți copii aleg să plece din cauza neglijenței părinților sau, chiar, sunt răpiți.

danut bica8 300x200 1„Statisticile privind persoanele dispărute din România sunt tot mai îngrijorătoare. Potrivit acestora, mai mult de 3000 de oameni dispar anual de acasă în țara noastră. Cei mai mulți dintre aceștia sunt copii, care fie pleacă de bună voie, pentru că sunt neglijați de părinți, fie sunt răpiți. În acest context, având în vedere faptul că informațiile pe această temă care sunt prezentate pe site-ul Poliției Române sunt uneori neclare, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este numărul copiiilor declarați dispăruți la nivel național în ultimii cinci ani, pe fiecare an în parte? Care este repartizarea acestora pe categorii de vârstă?
  2. Care este numărul copiiilor declarați dispăruți, pe aceleiași perioade, în județul Argeș?
  3. Câți dintre aceștia au fost găsiți la nivel național? Dar în județul Argeș?
  4. Câte dintre cazurile de recuperare a copiiilor declarați dispăruți în această perioadă au fost rezolvate de către angajații Poliției Române?
  5. Ce măsuri au fost sau urmează a fi implementate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru a se realiza diminuarea numărului copiiilor care dispar de la domiciliu?” se arată în întrebarea adresată Ministerului Afacerilor Interne de către senatorul Dănuț Bica.

Disparițiile din Argeș cresc de la an la an

În răspunsul oficial oferit de către Ministerul Afacerilor Interne la întrebarea senatorului Dănuț Bica se poate observa că numărul de copii dispăruți este mai mare de la an la an. Mai exact, la nivel național, în 2018 au fost sesizate 4.795 de sesizări, în 2019 – 5.913 sesizări, 2020 – 6.094 sesizări, 2021 – 6995 de sesizări, 2022 – 8691 seesizări, iar în 2023, până la data de 26 iunie, au fost sesizate 4.182 cazuri. Cât despre copiii care au fost dați dispăruți și nu au fost găsiți, Inspectoratele de Poliție din România mai au în prezent 387 cazuri deschise.

Aceeași tendință crescătoare se poate observa și în județul Argeș, potrivit datelor furnizate de MAI. Astfel, în 2018 au fost înregistrate 50 de cazuri, în 2019 – 81 cazuri, 2020 – 151 cazuri, 2021 – 142 cazuri, 2022 – 139 cazuri, iar în 2023, până la data de 26 iunie, existau 68 de cazuri sesizate. Cât despre cazurile nerezolvate din Argeș, MAI nu a oferit un răspuns.

Cât despre măsurile implementate pentru prevenirea dispariției copiilor, MAI precizează că în această perioadă este în derulare Proiectul de prevenire a disparițiilor de copii și plecărilor voluntare „Plecatul de acasă nu e o soluție!”, proiect ce se va derula până la data 17 iunie 2024.

Iată situația completă transmisă de MAI:

rb 14 06 bica d 2458 a Page3

rb 14 06 bica d 2458 a Page4

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs