Miniștrii cu probleme penale din Guvernul Grindeanu

9
sala guvern

Noii miniștrii propuși ai Guvernului Grindeanu au fiecare câte o tinichea care le atârnă de picior. Fie că vorbim despre clienți ai DNA, plagiatori sau oameni care și-au turnat la DNA colegii de partid, fiecare are câte o problemă, dar, unii se remarcă prin scandaluri și dosare penale.

Noul ministru al Agriculturii și-a adus amanta la conducerea ANPA

Petre Daea este rudă apropiată cu Dana Năstase,  acesta deținând portofoliul Agriculturii în mandatul lui Adrian Năstase. Petre Daea a fost unul dintre inițiatorii care au semnat propunerea introducerii  pensiilor  speciale pentru parlamentari. De asemenea,  numele lui Daea a apărut în mai multe dosare penale, iar unul dintre cele mai cunoscute este cel al concesionării terenurilor din Insula Mare a Brăilei lui Culiţă Tărâţă. Cel mai răsunător scandal în care a fost implicat viitorul ministru este legat din perioada în care acesta era preşedintele Comisiei pentru agricultură din Senat, el  intervenind la Ministerul Agriculturii pentru ca amanta sa să fie numită vicepreşdinte la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. În acest timp, soţia lui Daea  a trimis la acea dată o scrisoare către conducerea Agenţiei şi, astfel, a denunţat aranjamentul.

Florin Iordache implicat în operațiunea „Marțea Neagră”

Iordache este cunoscut pentru implicarea în operațiunea numită de presă „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale. Pe 10 decembrie 2013, deputații au avut pe ordinea de zi patru proiecte de lege controversate – legea amnistiei și grațierii, modificarea Codului Penal, legea minelor și legea lobby-ului. De altfel, Iordache este inițiatorul mai multor proiecte de legi de modificare a legislației în domeniul penal și al incompatibilităților. Social-democratul a susţinut că, din punctul său de vedere, proiectul de lege nu a fost unul special, iar prin susţinerea acestuia a vrut să vadă care va fi dezbaterea parlamentară. Acesta a mai spus că este arbitru în cadrul Camerei de Arbitraj, dar nu îşi aduce aminte dacă a dobândit acesta calitate în mandatul lui Mihail Vlasov.

Ministrul Sănătății, lăsat fără dreptul să conducă doctorate

Florian Bodog a fost numele anunțat de liderul social-democraților Liviu Dragnea pentru funcția de ministru al Sănătății. Profesorul universitar Florian Bodog a fost decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea. Pe 18 octombrie 2016, ministrul Mircea Dumitru, din Guvernul Cioloș, i-a retras lui Bodog atestatul de abilitare și calitatea de conducător de doctorat, în domeniul studii universitare de doctorat – Medicină. Ordinul ministrului are la bază decizia Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), din 29 septembrie 2016, anexată Ordinului ministerial. CNATDCU este un organism consultativ la nivel național, ce își desfășoară activitate în baza Legii Educației naționale nr. 1/2011. CNATDCU și-a motivat decizia prin faptul că Florian Bodog are doar două articole publicate în calitate de autor principal, deci nu îndeplinește criteriile necesare pentru a conduce doctorate.

Alexandru Petrescu demis de la Poșta Româna, propus Ministrul Economiei

Alexandru Petrescu, fostul director general al Poştei Române, omul care a încasat în anul 2015 un bonus de performanţă în valoare de 135.418 lei în condiţiile în care Poşta era pe pierderi mari, este noul ministru al Economiei. În anul 2014, acţionarii Companiei Naționale Poşta Română l-au revocat din funcţia de director general al companiei pe Ion Smeeianu şi l-au numit interimar pe Alexandru Petrescu. Potrivit declaraţiei acestuia de avere pe 2015, citat de hotnews, indica că Petrescu a încasat în anul respective venituri în valoare de 329.548 lei. Raportat la declaraţia de avere pe anul 2014, unde apăreau venituri totale de 137.080 lei, creşterea era de peste 240%.

Adriana Petcu, acuzată de incompatibilitate

Adriana Petcu a fost director in cadrul Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita din 2010 pana in prezent. In 2014, Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta unui confict de interese in ceea ce o priveste, insa aceasta a castigat procesul. “Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie penala de catre PETCU ADRIANA, Director in cadul Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita, Jud. Buzau. In exercitiul functiei de director, PETCU ADRIANA a semnat o adresa transmisa Administratiei Nationale “Apele Romane” – (A.N.A.R.), prin care s-a propus includerea sa in componenta grupului de lucru al Proiectului “SIGMA FOR WATER – Identificarea problemelor si masurilor necesare in vederea analizei posibilitatii de refacere a zonei umede la confluenta raului Calmatui cu fluviul Dunarea”, in baza careia persoana evaluata a fost incadrata in functia de project officer in cadrul proiectului. Pe perioada de implementare a proiectului, PETCU ADRIANA a obtinut venituri in suma 27.086 Lei. Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre PETCU ADRIANA a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia “Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, se arata intr-un comunicat ANI emis in decembrie 2014. In instanta, Adriana Petcu a castigat procesul.

Lia Olguța Vailescu trimisă în judecată de două ori

Olguţa Vasilescu, propusă să preia Ministerul Muncii, s-a născut la 18 noiembrie 1974, a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi a devenit doctor în Sociologie la Universitatea din Bucureşti. În prezent, ea este primar al municipiului Craiova, obţinând totodată şi un mandat de deputat. Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare de bani. În 19 iulie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda şi Elena Daniela Popescu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri ar fi fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Ministrul Transportului, contracte cu statul

Ministrul numit al Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc, a fost directorul Zonei Libere Giurgiu, înainte să fie numit de Victor Ponta, în octombrie 2015, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Potrivit initiativaromania.ro, comparând declarațiile de avere și interese, Răzvan Cuc nu avea nici o proprietate pe numele său în 2010 (ca angajat al Ministerului Economiei) și nici în 2012, momentul în care a devenit consilier județean. În ciuda unui salariu modest de consilier și Director al Zonei Libere Giurgiu – 33.000 Ron anual – din aceste surse, Răzvan Cuc a acumulat proprietăți imobiliare (terenuri intravilane și locuințe în București și Giurgiu), sume în bani aflate în conturi bancare și bijuterii în valoare de 25.000 Euro. Declarațiile de interese arată și că firma sa, SC Pan D´Or SRL a încheiat în 2012-2013 contracte cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în perioada în care Cuc era consilier județean.