Mioveni: Stop violenței juvenile!

4

Miercuri, 13 martie, de la ora 10.00, în sala de şedinţe a Primăriei Mioveni a avut loc şedinţa de Consiliu Şcolar.

Au participat conducerea administraţiei locale, directorii instituţiilor de învăţământ din Mioveni, reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Mioveni, ai Poliție Române și Locale, ai Consiliului Local Mioveni, precum  şi consilierul pe probleme de învăţământ din cadrul instituţiei.

Pe ordinea de zi s-au aflat probleme legate de prevenirea și combaterea violenței în școli și a delincvenţei juvenile.

În ultimii ani, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului, ai Poliției Române și Locale au  desfășurat programe de prevenire care au  avut drept scop scăderea riscului victimal şi infracţional în rândul copiilor, şcolile reprezentând zonele către care se orientează cu precădere eforturile în activitatea de analiză şi prevenire.

Cu toate acestea, se impune o intensificare a activităților de acest gen, având în vedere creșterea fenomenului delicvenței juvenile.

În urma discuțiilor de astăzi au rezultat o serie de măsuri active precum:

-Identificarea concretă a actorilor sociali cu atribuții în creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ, potrivit prevederilor legislative în vigoare.

-Stabilirea ca domeniu prioritar al Strategiei de Prevenire a Criminalitatii la nivelul orașului Mioveni a prevenției delincvenței juvenile, cu accent pe mediul școlar și prevenirea absenteismului și abandonului școlar.

-Constituirea unor comisii de prevenire a violenței în școli și funcționarea acestora în baza unui protocol de colaborare care stabilește clar sarcinile fiecărei instituții, reprezentată în această comisie.

-Identificarea necesității participarii, în aceste comisii, a reprezentanților asociației de părinți, a Poliției Naționale, Poliției Locale, Jandarmeriei și a reprezentantului firmei de pază.

-Monitorizarea unitară, la nivelul Inspectoratului Scolar Județean, sau măcar la nivel local a incidentelor violente din unitățile de învățământ și întocmirea de fișe de caz pentru fiecare incident, cu propuneri concrete de soluționare și prevenire a repetabilității acestora.

-Monitorizarea unităților de învățământ cu incidente repetate.

De asemenea, au fost făcute informări legate de Ziua Mondială a Apei  ce va fi marcată,  vineri,  22 martie  2019, prin vizita  elevilor la Stația de Epurare Mioveni.