prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Mișcarea care îți poate salva viața după ce îți schimbi cauciucurile! Toți șoferii trebuie să știe!

În România sunt prognozate ninsori abundente, iar poliția rutieră recomandă cu insistență șoferilor care nu au montat încă cauciucuri de iarnă să o facă de urgență. Un aspect esențial, adesea neglijat de mulți conducători auto, trebuie avut în vedere în momentul înlocuirii anvelopelor. Aceasta este o operațiune crucială pentru siguranța călătoriei, dar și pentru a asigura o durată mai lungă de viață a anvelopelor.

CITEȘTE ȘI: Reguli noi în sensul giratoriu! Schimbările pe care șoferii nu le știu!

Conform articolului 102, alineatul (1), punctul 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este considerată contravenție circulația pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cu autovehicule care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă. În cazul vehiculelor de transport marfă cu o masă totală autorizată mai mare de 3,5 tone sau al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv locul șoferului), este necesar ca roțile axelor de tracțiune să fie echipate cu anvelope de iarnă sau să aibă montate lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Ce trebuie făcut după schimbarea cauciucurilor de iarnă? În București, cozi lungi se formează deja la vulcanizări, pe măsură ce șoferii se grăbesc să își monteze cauciucurile de iarnă, după ce meteorologii au anunțat ninsori semnificative. Din păcate, mulți șoferi omit un detaliu important: echilibrarea roților. Aceasta este o operațiune esențială care contribuie la siguranța călătoriei și la prelungirea duratei de viață a vehiculului și a cauciucurilor.

Echilibrarea roților previne vibrațiile, asigurând o rulare uniformă și confortabilă, și reduce riscul pierderii aderenței și al pierderii controlului direcției, mai ales la viteze mari. În plus, protejează vehiculul, prevenind uzura prematură a anvelopelor, amortizoarelor, rulmenților și sistemului de direcție.

Cum îți dai seama că roțile nu sunt echilibrate? Dacă ai achiziționat un vehicul second-hand și nu știi dacă roțile au fost echilibrate după montarea cauciucurilor de iarnă, există câteva semne clare. Dacă simți vibrații în volan (care indică un dezechilibru la roțile din față) sau trepidații în partea din spate (indică un dezechilibru la roțile din spate), este posibil ca echilibrarea să fi fost neglijată. De asemenea, roțile ar trebui echilibrate nu doar la schimbarea cauciucurilor de iarnă, ci și la fiecare 15.000 de kilometri parcurși.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs