Moartea Arpechimului! Zeci de angajați vor fi disponibilizați!

DISTRIBUIȚI
gerea12

Combinatul petrochimic Arpechim a fost lăsat să se dărâme din cauza lipsei de interes a autorităților locale și naționale. După ce ani de zile a stat în paragină și a fost doar un subiect pentru a lua voturile piteștenilor, Arpechimul riscă ca începând de anul viitor să ajungă la fiare vechi. Mai mult, neglijența parlamentarilor de Argeș duce acum la disponibilizarea începând cu 1 ianuarie 2017 a 69 de angajați din cei 140 care mai sunt în momentul de față.

Concedieri masive la Arpechim

În ultimii ani angajații Arpechim au trăit zi de zi cu frica de a-și pierde locul de muncă. Cu toate că acum 20 de ani, combinatul număra mii de angajați, acum au mai rămas doar 140 care își numără zilele până când vor pleca acasă. Potrivit liderului de sindidat, Marian Dumitru, începând cu 1 ianuarie 2017, aproximativ 70 de angajați vor fi disponibilizați. „Arpechimul se află în aceeași stare ca și în ultimii ani. În momentul de față mai sunt 140 de angajați la departamentele contabil, financiar și pază, dar de la începutul anului viitor vor mai rămâne doar 71. Aceștia sunt angajați ai OMV Petrom și conducerea va face analize pe baza performanțelor angajaților și va decide cine rămâne și cine pleacă” a declarat Marian Dumitru.

Marian Dumitru: „O veni dracu cineva care să schimbe ceva”

Viitorul Arpechim pare unul sumbru din toate punctele de vedere. Acesta nu a mai funcționat de ani de zile și cu toate că fostul ministru al Economiei și al Energiei, Andrei Gerea se bătea cu pumnii în piept că va salva platforma petrochimică și se va face privatizarea la pachet cu Oltchim, nimic din ce a promis nu s-a concretizat. Mai mult, deputatul de Argeș a fost la fel de priceput în campania electorală când dorea să ajungă primarul Piteștiului în a spune poveşti despre ce a încercat să realizeze, ba chiar mai mult, ce eforturi a făcut ca Rafinăria să fie privatizată la pachet cu Oltchimul. Rezultatul îl cunoaștem cu toții: Arpechimul s-a închis, sute de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar tot combinatul petrochimic aproape a ajuns la fier vechi. Deputatul mai susține că „am avut discuții permanent cu reprezentanții. Ori de câte ori mă sunau că au venit cei de la OMV să taie, eu am intervenit. În mandatul de ministru nu am văzut salvarea Arpechimului decât la pachet cu Oltchim. Când am privatizat combinatul vâlcean am pus un reprezentant din Argeș, pe domnul Pîrvu, în speranța că se rezolva problema. În trei luni de mandate am făcut ce am putut!” spunea Gerea. Pentru a lua un punct de vedere din interiorul Arpechim, am discutat cu Marian Dumitru, liderul de sindicat. Acesta a fost de părere că „de 25 de ani am tot încercat să vorbesc. Nu mai am pretenții de la deputații de Argeș, oricum, niciunul nu a făcut nimic pentru Arpechim. Acum, se așteaptă alegerile, o veni dracu cineva să mai schimbe ceva și la noi”.

Executări silite, moștenite de urmașii angajaților Arpechim

Nu doar angajații de la Arpechim sunt într-o situație dificilă. În urma sutelor de procese pentru „Primele de murături” mai mulți angajați, dar și rudele acestora se află în situația de a fi obligați să dea banii înapoi. Chiar dacă o parte din foștii salariați au decedat, pe principiul „și datoriile” se moștenesc, soțiile, soții sau chiar copiii persoanelor care au lucrat la combinat sunt obligați să dea banii înapoi. Toate sumele de bani venite din executările silite ajung în conturile OMV Petrom.

 

Arpechim vândut la bucată în conglomeratul Oltchim

Conducerea societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a comunicat public faptul că întreprinderea va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, în acest moment avându-se în vedere nouă astfel de pachete de active. Cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxo-alcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 100 de vagoane, procesarea PVC-ului, petrochimia-PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică. Conform SC Oltchim SA, părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de interes pentru oricare (inclusiv toate) dintre pachetele de active, până la data de 30 septembrie 2016. Continuarea procesului competitiv de părţile interesate este condiţionată de îndeplinirea următoarelor condiţii: depunerea unei scrisori de interes conform procedurii; îndeplinirea cerinţelor de conformitate minime pentru ofertanţi; analiza legăturilor existente între ofertanţi şi acţionarii SC Oltchim SA; acceptarea de către ofertanţi a respectării regulilor de sondare a pieţei relevante. Selecţia cumpărătorului se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat că se va finaliza până la sfârşitul anului 2016. Administratorul judiciar al SC Oltchim SA, Gheorghe Piperea, a explicat că varianta de vânzare pe pachete a fost solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, iar eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător. Comisia Europeană a lansat, în luna aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru SC Oltchim SA, având în vedere trei măsuri de sprijin luate de România în favoarea combinatului chimic vâlcean. În prezent, Comisia Europeană apreciază că măsurile respective pot constitui ajutoare de stat pentru SC Oltchim SA, deoarece este posibil ca furnizorii publici şi creditorii să fi acţionat într-un mod diferit faţă de un operator economic privat în economia de piaţă, aflat într-o situaţie similară.