Molivișu, de pe pârtie la DNA

DISTRIBUIȚI
molivisu, cj arges, adr muntenia, liviu musat

Un nou dosar DNA se conturează în Argeș. Eșecul proiectului Molivișu a atras atenția procurorii Direcției Naționale Anticorupție care au deschis încă din 2012 cercetările asupra construcției pârtiei de schi. Anunțul a fost făcut chiar de directorul ADR Muntenia, Liviu Mușat care acum găsește scuze pentru lipsa de implicare în demersurile proiectului și astfel a atras asupra sa acuze din partea argeșenilor.   

Mușat fuge de răspundere

Liviu Mușat, directorul ADR Muntenia fuge de răspundere. Acesta susține că nu putea interveni pentru oprirea finanțării pentru simplul motiv că asociația a semnat o declarație pe propria răspundere prin care puteu veni cu suma de 24 milioane pentru cofinanțarea proiectului. Cu toate că au trecut ani buni de atunci, proiectul Molivișu a făcut obiectul multor discuții în presa locală și în conferințele de presă din județ. Șeful ADR Sud Muntenia vine acum și declară că cele trei primării  nu aveau bugetul necesar pentru a veni cu aportul financiar nici cu fondurile pe zece ani. „Noi am făcut tot ce am putut să se continue proiectul, dar acesta a fost supradimensionat. După părerea mea, proiectul de la Molivişu a fost o pălărie prea mare pentru o asociaţie micuţă. Proiectul a plecat cu următoarele condiţii: pentru a obţine 24 de milioane, ei trebuiau să vină cu 48 de milioane. La momentul acela, Consiliul Judeţean nu era partener. Dacă veţi aduna bugetele celor trei localităţi veţi vedea că 48 de milioane erau bugetul total pe 4 – 5 ani. Din păcate, la momentul depunerii proiectului era de ajuns, potrivit reglementărilor, o declaraţie pe proprie răspundere că vor asigura sursele de finanţare. Ăsta a fost programul, pentru că pornea de la premisa că oamenii, când depun un proiect, ştiu ce semnează acolo. Proiectul cred că s-a extins mai mult decât trebuia iniţial. Cred că el trebuia împărţit în mai multe proiecţele. N-am fost în multe staţiuni de schi, dar să ştiţi că n-am văzut pe nimeni ahtiat să întrebe unde e turbăria. Proiectul trebuia canalizat strict pe ce trebuia să facă el, respectiv instalaţia şi infrastructura pentru schi. Restul, că facem observatoare sau hidrocentrale, toate sunt importante într-un cadru mai larg, dar trebuiau puse în subsidiar, în alte proiecte. Dar evident că se micşora mult suma proiectului şi poate n-ar mai fi apărut nici generator de venit şi n-ar mai fi trebuit să vină cu o contribuţie de 50% la cheltuielile eligibile, ci doar de 2%. Dacă intra şi Consiliul Judeţean de la început în asociaţia asta, poate era altă treabă.

Dacă actuala echipă de management va depune la autoritatea de management o argumentaţie din care să rezulte motivele care au dus la întârziere (n.r. – staţiunea ar fi trebuit să fie gata la 31 decembrie 2015) este posibil ca investiţia să fie continuată cu bani europeni, dacă nu, nu!”, s-a scuzat Liviu Muşat.

Nacis Sofianu: „ Domnul Mușat nu știu dacă joacă un rol de spectator”

Neimplicarea ADR Muntenia în scandalul pârtiei de schi de la Molivișu l-a determinat pe consilierul județean Narcis Sofianu să îl apostrofeze pe Liviu Mușat. Liberalul consideră că asociația ADI și Consiliul Județean au ținut secrete informațiile din proiectul Molivișu, astfel nimeni nu a știut ce se întâmplă cu adevărat. „Domnul Mușat nu știu dacă joacă un rol de spectator. Trebuia să supervizeze mult mai mult proiectul. Nu a citit în presă că vor vinde hectare pentru cofinanțare? Mușat e un spectator al incompetenței pe fonduri europene al PSD. A venit vreodată să ne spună că avem niște lideri incompetenți și că am ajuns la mâna orașului Alexandria?” a spus liberalul.

CJ Argeș și ADI Molivișu trebuie să returneze 400.000 euro 

Consiliul Județean Argeș împreună cu Primăriile Arefu, Brăduleț și Cicănești vor trebui să restituie suma de 400.000 de euro pentru eșecul Molivișu. Singura șansă a proiectului de a continua și de a scuti părțile de plata sumei este formularea unei argumentații prin care să se explice de ce a apărut această întârziere. Dacă cererea nu va fi aprobată, argeșenii vor fi nevoiți să plătească pentru eșecul Molivișu.