Monumentele istorice din Câmpulung în atenția turiștilor

Monumentele istorice din Câmpulung în atenția turiștilor. Bogatul patrimoniu arhitectural al orașului a atras atenția echipei Castle Break, o echipă interdisciplinară de tineri arhitecți, istorici de artă, specialiști în comunicare și turism, care organizează, din 2013, tururi culturale la castelele și conacele mai puțin cunoscute din România, dar și în orașe cu centre istorice valoroase precum Oradea sau Brăila. Astfel, aceștia au inclus în repertoriul de tururi culturale din 2019 și două vizite în Câmpulung Muscel, ultima dintre ele având loc duminică, 15 septembrie.

Orașul Câmpulung Muscel încă păstrează o mare parte din valorosul său patrimoniu construit, având una dintre cele mai mari densități de monumente istorice pe metru pătrat în zona centrală, ceea ce face din centrul său istoric un mic muzeu în aer liber. De asemenea, este una dintre cele mai dense, mai bogate și mai variate scene urbane de manifestare a arhitecturii naționale și tradiționale românești, atât în forma sa premodernă, cât mai ales modernă, aceasta din urmă cunoscută drept „stil național românesc” sau neoromânesc, având numeroase clădiri proiectate de arhitecți celebri în epocă, precum D.I. Berechet sau I.N. Socolescu.

Punctul de pornire pentru acest tur a fost Piața Regală, de unde participanții au luat-o la pas pentru a descoperi principalele obiective din zona centrală a orașului. Bulevardul Pardon și Grădina Publică Merci, Palatul Administrativ și vechea primărie au introdus „exploratorii” în atmosfera orașului, care s-au putut bucura ulterior de o bine-meritată pauză de prânz la Vila Ștefan Golescu. Vila, un monument istoric în stil național românesc aflat în grija Fundației Pro Patrimonio, a fost fundalul ideal pentru un prânz local, pregătit în comunitate, și pentru discuții despre bune practici în restaurare, al căror exponent exemplar este.

Cea mai veche casă din Muscel a fost apoi una dintre atracțiile principale ale turului, pe care participanții s-au arătat încântați să o exploreze atât la exterior, unde au putut admira stilul arhitectural local, cât și în interior, deoarece ea adăpostește Secția pentru Etnografie și Artă Populară a Muzeului Municipal. Drumul către Muzeu a fost presărat cu numeroase case în stil eclectic, pe străduțe lăturalnice, care au conturat un portret urban original și savuros al Muscelului.

După încă o porțiune de explorat la pas, în care participanții și-au putut întregi vizualul arhitectural muscelean prin detaliile specifice caselor, cum ar fi stâlpii sculptați, prispele, geamlâcurile, arcadele și foișoarele, turul s-a încheiat cu vizita Colegiului Național Pedagogic Carol I, una dintre principalele opere ale arhitectului I. N. Socolescu și primul institut pedagogic din Regat.

Muscelul merită mai multă promovare turistică, pentru că are niște calități evidente din perspectiva turismului cultural. Densitatea monumentelor istorice și a clădirilor cu valoare arhitecturală din zona centrală este formidabilă! Sunt fascinat de portofoliul stilistic al arhitecturii vechi muscelene, pe care o pot vedea pe străzile zonei centrale! Am senzația că mă aflu într-un muzeu în aer liber, la scară umană, populat fiind cu tot felul de bijuterii arhitecturale, mai mici sau mai mari… Un loc unde pitorescul și creativitatea sunt la tot pasul, în felul în care stilul neoromânesc (ce domina scena) se întrepătrunde cu vernacularul sau cu eclecticul. O frenezie stilistică și o desfătare pentru simțurile iubitorilor de frumos!, a afirmat în cadrul turului arhitectul și ghidul Alexandru Buzatu.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.