Motivare dosarul Căteasca! Magistrații spun cum li s-a făcut milă de Nicolescu

DISTRIBUIȚI
baroni_PSD, constantin_nicolescu, dobre, zeus, condamnare

Vârsta şi starea de sănătate a lui Constantin Nicolescu au determinat instanţa să aplice o pedeapsă mai redusă, potrivit motivării sentinţei prin care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar privind ilegalităţi comise cu ocazia construirii unui pod.

Aceleaşi criterii au fost avute în vedere de judecători şi în cazul lui Grigore Dobre, un alt inculpat condamnat în dosar, scrie agerpres.ro.

Singurul aspect favorabil în privinţa celor doi inculpaţi îl constituie vârsta şi starea de sănătate

„Cu privire la inculpaţii Nicolescu Constantin şi Dobre Grigore, Curtea constată că aceştia se află deja în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru fapte similare, astfel că este exclusă aplicarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. De asemenea, executarea pedepselor se impune a avea loc în regim de detenţie şi având în vedere gradul de contribuţie al inculpaţilor la săvârşirea faptei, urmările produse şi scopul urmărit. Singurul aspect favorabil în privinţa celor doi inculpaţi îl constituie vârsta şi starea de sănătate, motiv pentru care pedepsele ce vor fi aplicate vor fi într-un cuantum îndreptat spre minimul special, se arată în motivare.

Nicolescu, condamnat la opt ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Constantin Nicolescu, pe 5 mai 2017, la opt ani de închisoare într-un dosar de corupţie trimis spre rejudecare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În baza art. 33, 34 lit. b Cp 1969, contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta şi pedepsele aplicate prin sentinţa penală nr. 453/28.05.2013, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II Penală în dosarul nr. 2541/109/2011, definitivă prin decizia penală nr. 176A/05.02.2015, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 6 ani închisoare, sporită cu 2 ani, în final inculpatul Nicolescu Constantin execută pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare şi 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, b şi c Cp 1969 (lit c – dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public)”, se arată în minuta deciziei.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi Iuliana Mioara Pintilie – 3 ani de închisoare cu suspendare, Grigore Dobre – 5 ani de închisoare, Aurelia Mirela Florescu – 3 ani cu suspendare, Sabina Elena Bocioacă – 3 ani cu suspendare, Codruţa Lavinia Mercea – 4 ani şi 5 luni de închisoare, Mihail Gabriel Nicoară – 4 ani şi 5 luni de închisoare şi Ecaterina Pletoiu – 6 luni cu suspendare. Inculpaţii Ionel Didea, Olga Stancu şi Cristina Dobre au fost achitaţi de judecători.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la ÎCCJ.

Tribunalul Argeş a dispus, pe 29 mai 2017, punerea în libertate a fostului preşedinte al CJ Argeş, aflat în detenţie din anul 2015 în urma unei condamnări pentru fapte de corupţie. El solicitase liberarea condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsă, legea permiţând acest lucru în cazul persoanelor de peste 60 de ani.

Constantin Nicolescu a fost încarcerat la Penitenciarul Colibaşi pe 5 februarie 2015, după ce a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar privind, printre altele, fraude cu fonduri europene. El a primit atunci şi o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi, pe o perioadă de 5 ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here