Mutare strategică a DNA, după divorțul de SRI

DISTRIBUIȚI

Direcția Naționala Anticorupție (DNA) se dotează, după divorțul de SRI. Instituția vrea să cheltuiască 860.000 lei, fără TVA, pentru cumpărarea de echipamente IT și aplicații software, care să permită instituției o mai bună analiză a informațiilor digitale din cadrul investigațiilor, informează profit.ro.

Aparate de înregistrat audio-video digital normale și cu funcție de monitorizare audio prin intermediul GSM, minicamere video color normale și pentru filmări pe timp de noapte, un server de procesare de date și mai multe stații de analiză date pentru investigații informatice, sunt doar câteva din dotările care vor uşura munca procurorilor anticorupţie.

De asemenea, instituția vrea să cumpere un sistem de analiză a materialelor digitale și o aplicație software pentru investigații digitale, cu numeroase facilități specifice acestui domeniu.

În plus, în dotarea DNA vor intra 100 de pungi Faraday, care vor permite transportul și izolarea radio a dispozitivelor mobile (telefoane, tablete, receptoare GPS) ridicate la perchezițiile informatice în modul pornit.

Amintim că la începutul acestui an, Curtea Constituțională a decis că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului”, din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, este neconstituţională. În baza acestei prevederi din CPP procurorii delegau SRI-ului să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică, deși SRI-ului îi este interzis prin lege să efectueze „acte de urmărire penală”.

In urma acestei decizii a CCR procurorii nu vor mai putea delega SRI-ului sa asculte telefoane.