prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Nicolae Gagiu, fost maseur la FC Argeş, acuză medicii: „S-au făcut multe greşeli în cazul fotbalistului de la Dinamo mort pe teren!”

Vineri seara, fotbalul românesc a mai trăit o dramă: fotbalistul camerunez Patrik Ekeng, jucător la Dinamo, a murit în timpul meciului Dinamo – Viitorul Constanţa. Despre această tragedie s-a spus că medicul de la Dinamo precum şi personalul medical de la Ambulanţă au o parte de vină pentru că nu au făcut tot ce trebuia pentru a-l salva pe fotbalistul camerunez. Moartea „în direct” a jucătorului în vârstă de 26 de ani a impresionat întreaga ţară, precum şi lumea întreagă. Despre acest trist eveniment ne vorbeşte Nicolae Gagiu, fost maseur la FC Argeş şi în fotbalul românesc, timp de peste 42 de ani.   
„Fotbalistul camerunez putea fi şi acum în viaţă…!”

Aţi văzut meciul de vineri seara în care Patrik Ekeng a murit pe teren?
-Da, l-am văzut… Din păcate a fost încă o tragedie pe terenul de fotbal… Aşa cum au fost cele cu jucătorii Klein, Vrăbioru, Neamţu, Hîldan şi alţii.

În fotbal şi în medicina sportivă aveţi o vastă experienţă de peste 42 de ani. Ce puteţi să ne spuneţi despre acest trist eveniment?
-Că, din păcate, fotbalistul camerunez putea fi şi acum în viaţă dacă s-ar fi intervenit aşa cum trebuie în astfel de situaţii limită. Din păcate, după părerea mea, s-au făcut mai multe greşeli în cazul jucătorului mort pe teren vineri seara!

fotbalist_mort, dinamo, ekeng, gadiu, fcargesGreşeli peste greşeli ale medicilor…

Se spune că, după ce camerunezul a căzut pe gazon, nu i-au fost făcute toate manevrele de resuscitare, manevre care l-ar fi putut salva…
-Este adevărat. În primul rând, jucătorul nu ar fi trebuit fi întors pe o parte! Mai mult, a fost întors de pe spate, aşa cum căzuse, pe partea stângă, pe partea inimii, lucru total interzis în astfel de cazuri!
Medicul echipei Dinamo a spus că Ekeng era în pericol să-şi înghită limba şi de aceea a fost întors pe o parte.
-Total inexact şi neadevărat! S-a văzut clar la televizor că fotbalistul nu era în pericol să-şi înghită limba. Atunci când există acest pericol, gura celui în cauză este încleştată, ori Ekeng avea gura între deschisă!

„Am avut şi eu astfel de cazuri”

Aceasta ar fi prima mare greşeală a medicilor. Ce a urmat?
-Cel mai grav lucru este că nu i-au fost făcute imediat manevrele de resuscitare, adică respiraţia artificială la care se pricepe orice om normal. Aceste manevre nu i-au fost făcute nici pe gazon, dar nici în Salvarea care l-a dus la Spital.
Se poate spune că fotbalistul camerunez Patrik Ekeng a murit cu zile?
-Nu ştiu dacă se poate spune aşa ceva, dar în cazul în care s-ar fi făcut toate manevrele de resuscitare cerute imperios în astfel de cazuri, jucătorul ar fi avut mai multe şanse de a fi salvat.
În toată cariera dumneavoastră de 42 de ani aţi avut astfel de cazuri?
-Da, am avut. Când eram la FC Olt unui jucător i s-a făcut rău pe teren şi a fost la un pas să-şi înghită limba. Atunci l-am salvat şi m-a ajutat Viorel Turcu. Poate că îşi aminteşte şi o poate confirma. Vreau să vă mai spun un lucru foarte important: antrenorul Florin Halagian cu care am lucrat foarte mulţi ani, nu începea antrenamentul dacă  nu erau prezenţi doctorii, maseorii şi Salvarea. El făcea acest lucru de acum 35-40 de ani, şi este obligatoriu de foarte mult timp.  

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs