Noi reguli pentru vizitarea pacienților în spitale! Anunțul ministrului Rafila!

Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale, dar şi reguli care trebuie respectate în momentul în care rudele intră la cei internaţi. Astfel, în timpul săptămânii există un anumit orar de vizită iar în weekend acest orar este prelungit. Vizitele pot fi făcute în orice zi indiferent de oră în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică.

 „Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătăţii legată de accesul în spitale, care era condiţionată de foarte multe ori de efectuarea unui test COVID, ştiţi bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală în ceea ce priveşte această testare care trebuia demonstrată de către pacient, ceea ce nu era normal, practic noi în momentul de faţă, chiar dacă pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecţia cu noul coronavirus şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale.

Am reglementat faptul că pacienţii nu trebuie testaţi decât în măsura în care sunt simptomatici şi acest lucru trebuie realizat gratuit de către unitatea sanitară, iar acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă. Trebuie să ţinem cont şi de măsurile necesare pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale care trebuie limitate şi nu trebuie să constituie o problema legată de accesul vizitatorilor în spitale, trebuie să existe un echilibru în toate.”, a explicat Ministrul Sănătăţii.

Durata vizitei va fi stabilită după un anumit orar, în funcţie de mărimea salonului şi de numărul paturilor existente în salonul unde este internat pacientul respectiv.

„Ordinul prevede foarte clar perioadele de vizită în timpul săptămânii şi în weekend, durata vizitei, în funcţie de mărimea salonului numărul de vizitatori care poate fi prezenţi simultan trebuie să fie totuşi limitat, discutăm de prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale, de faptul că un vizitator trebuie să aibă un echipament de protecţie adaptat care să fie furnizat de către unitatea sanitară, chiar mă gândesc să adăugăm şi câteva măsuri care ar putea să îmbunătăţească şi mai mult controlul infecţiilor cum ar fi instruirea aparţinătorilor care doresc să îşi însoţească pacienţii aflaţi în stare gravă ca însoţitori permanenţi, pentru copii, să-i instruim în domeniul regulilor de igienă care trebuie respectate în unitatea sanitară. ( n.red instruirea apartinatorilor).”, a mai adăugat ministrul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.