O nouă înșelătorie pe WhatsApp te lasă fără bani în cont! Atenție la aceste mesaje!
Recent, polițiștii au desfășurat o amplă operațiune pentru a destructura o grupare criminală care folosea metoda înșelătoriei prin mesaje de tip „Bună, mamă! Telefonul meu este stricat, acesta este noul meu număr”. Multe persoane au primit deja mesaje pe WhatsApp, aparent de la propriul copil, prin care li se cer bani. Poliția judiciară din Nürnberg a reușit să elucideze mai multe infracțiuni comise la nivel național de o rețea de fraudatori, care a obținut peste 370.000 de euro prin aceste escrocherii. Șeful grupării, un tânăr de 21 de ani din Nürnberg, a fost arestat, conform anchetatorilor. Investigațiile continuă pentru ceilalți membri ai bandei, formată din cel puțin șase persoane.
CITEȘTE ȘI: Zile libere în 2025! Câte minivacanțe vor avea angajații?
Conform anchetei, autorii foloseau două metode pentru a obține bani. Prima metodă implica contactarea victimelor prin WhatsApp sau SMS, pretinzând că sunt copiii acestora și solicitând plata unor facturi prin transfer bancar. Pentru aceste tranzacții, banda dispunea de o rețea de peste 50 de „agenti financiari” care își puneau la dispoziție conturile bancare contra cost. În a doua metodă, infractorii contactau telefonic victimele, pretinzând că sunt reprezentanți bancari, și, având deja acces la conturile lor online, îi convingeau să autorizeze plăți prin procedura TAN.
Potrivit declarațiilor poliției, liderul bandei, căutat cu mandat de arestare, a fost capturat toamna trecută după ce nu a putut prezenta un bilet în timpul unui control într-un tren, lângă Würzburg. Deși folosea o identitate falsă, polițiștii au confirmat identitatea lui reală prin amprente.
Poliția din Renania de Nord-Westfalia, printre altele, avertizează în mod urgent împotriva unor astfel de înșelătorii. Oricine primește mesaje suspecte pe WhatsApp de la presupuse rude sau persoane apropiate nu ar trebui să răspundă și, în niciun caz, să nu transfere bani într-un cont bancar. Cei afectați ar trebui să depună o plângere penală, acesta fiind singurul mod prin care poliția poate fi informată despre infracțiune și poate lua măsuri împotriva făptașilor.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp