Oncogen despre vaccinul românesc anti Covid 19: Cu 5 milioane de euro, România ar fi avut propriul vaccin

Echipa de cercetători ai Institutului de Cercetare Oncogen lucrează de la începutul anului 2020, din ianuarie, mai exact, la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Directorul Institutului, Virgil Păunescu, spune că România ar fi putut  avea, deja, vaccinul dacă Guvernul îl finanţa. Cu 5 mil. de euro, vaccinul Oncogen ar fi fost acum, în faza a treia a testărilor clinice.

Cercetările  pentru găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului au început încă din ianuarie, iar prof. dr. Virgil Păunescu, şeful Institutului de Cercetare Ongogen din Timişoara, a fost printre primii din lume care au anunţat rezultate bune

Mai mult chiar: în luna iunie l-a testat pe el însuşi şi şi-a dovedit eficienţa, după cum a spus însuși profesorul. „Noi am spus încă din ianuarie că am putea avea vaccinul şi am primit o căruţă de înjurături, că nu se poate termina un vaccin într-un an”, a declarat Virgil Păunescu, directorul Oncogen, potrivit Mediafax.

Distribuie prietenilor

Vaccin sub forma unui spray nazal

Vaccinul la care lucrează cercetătorii de la Oncogen este sub forma unui spray nazal şi nu ar necesita transportul sau depozitarea la temperaturi scăzute, rămânând stabil timp îndelungat, la temperatura camerei.

Din păcate, spune Păunescu, cercetările bat pasul pe loc.

„Am fi avut nevoie de 2 milioane de euro pentru faza 1 şi de încă 3 milioane de euro pentru a trece de faza a doua a testării clinice. Noi am făcut tot ce a depins de noi, dar nu am fost ajutaţi. Am primit, ca urmare a unei competiţii pe cercetare, de la Ministerul Educaţiei, singurul care a înţeles ceva, 720.000 de euro, întinşi de 2 ani de zile: 250.000 de euro – anul acesta şi restul – anul viitor. Cu aceşti bani putem face foarte puţin, într-un asemenea proiect. Putem face doar nişte cercetări care sunt relevante pentru vaccin, dar nu sunt utile. Adică eu pot să trag nişte concluzii din aceste cercetări, dar nu mă pot prezenta cu ele, în faţa Agenţiei Medicamentului”, a mai spus Păunescu.