Păreri PEFOC – ce greșeli trebuie evitate înainte de achiziția coșului de fum?

33

Una dintre cel mai des întâlnite probleme care pot să-ți pună în pericol, siguranța căminului tău și sănătatea familiei tale, are strânsă legătură cu tratarea superficială a subiectului privind alegerea soluției optime de evacuare a fumului și a gazelor arse la nivelul unui semineu lemne sau la orice altă variantă de încălzire ce se folosește de combustibil fosil.

În acest articol, convinși și de vasta lor experiență de peste 20 de ani în oferirea de soluții premium – șeminee, focare, sobe, seminee electrice și o gamă întreagă de accesorii și servicii profesionale, toate dedicate universului termic alternativ, specialiștii sibieni de la PEFOC, ne vor ajuta cu câteva lucruri esențiale de care trebuie să ținem cont, înainte de achiziția sistemului de evacuare.

Proiectarea greșită a structurii de evacuare a gazelor arse, reprezintă în sine, una dintre cele mai frecvente situații care determină probleme. Indiferent dacă vorbim despre un coș montat la exterior sau la interior, contează foarte mult ca specialistul Pefoc să identifice poziția optimă de amplasare, în funcție de arhitectura spațiului în care urmează să funcționeze șemineul, cu respectarea unor criterii clare din punct de vedere al formei, lungimii hornului sau al secțiunii transversale.

Așadar, în continuare, vă vom prezenta principalele aspecte la care trebuie să fim foarte atenți pentru a ne asigura preventiv că vom obține tirajul optim, și astfel, funcționarea ideală a șemineului sau a sobei pe lemne.

Izolarea termică corespunzătoare

Izolarea optimă la nivelul hornului, contribuie decisiv la evitarea răcirii aerului în timpul procesului de evacuare. Astfel este asigurat un flux continuu pentru eliminarea gazelor rezultate din ardere.

Importanța sursei de aer

Transferul masei de aer de la exterior, la interiorul focarului este iarăși esențială în procesul de ardere. Sursa de aer facilitează pătrunderea oxigenului în focar, ceea ce va asigura respectarea condiției necesare de  combustie, dar și menținerea constantă a tirajului în condiții de eficiență maximă.

Dimensionarea corectă a secțiunii transversale

Orice cos de fum trebuie să prezinte secțiunea transversală, proporțională cu dimensiunile focarului. Un diametru prea mic, ar putea bloca sau încetini ridicarea fumului, împiedicându-i astfel, evacuarea completă.

Adecvarea înălțimii hornului

Este absolut necesar ca înălțimea să fie corelată cu diametrul hornului. O secțiune transversală de mici dimensiuni, va fi potrivită unor coșuri de fum mai lungi, lungimea compensând diametrul redus,  însă niciodată, un coș de fum nu va avea mai puțin de 4 metri șii nici nu se va înălța deasupra acoperișului cu mai puțin de 1 metru.

Alte lucruri la care trebuie să fim atenți

Indiferent de materialele utilizate sau de locația în care sunt amplasate, hornurile trebuie construite cât mai drept posibil, fără devieri, curburi sau înclinații prea mari. Chiar dacă hornul nu se află pe aceeași axă cu focarul, în niciun caz nu se vor construi porțiuni orizontale. Înclinația va avea cel mult 45 de grade față de axa verticală, evitându-se astfel, turbulențele ce ar putea bloca evacuarea fumului în afară.

Așadar, dacă ești hotărât să-ți achiziționezi un șemineu calitativ, dar în același timp acorzi și o atenție semnificativă pentru construcția corectă a coșului de fum, Pefoc.ro reprezintă opțiunea perfectă, atât din punct de vedere al soluțiilor de încălzire disponibile din stoc propriu de la Sibiu sau de la partenerii de încredere, răspândiți în toată țara, cât și din punct de vedere al expertizei asigurate de către meșteri iscusiți, cu experiență dovedită de-a lungul a mii de proiecte livrate cu succes, clienților mulțumiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here