Parlamentarii PSD de Argeș, front comun pentru salvarea Vilei Brătienilor

15
vila florica iarna

Locul nașterii Partidului Național Liberal a devenit „un cartof fierbinte” în mâinile… pesediștilor. După 26 de ani, timp în care liberalii au trecut de câteva ori pe la guvernare și au fost permanent în Parlament, Vila Florica de la Ștefănești este la un pas de a deveni un restaurant sau un loc pentru nunți și botezuri. În schimb, social democrații au încercat să salveze locul unde PNL Argeș comemorează în fiecare an Brătienii și se laudă cu importanța obiectivului.

Unde sunt liberalii?

Încă de anul trecut, social democrații au inițiat un proiect de lege pentru a cumpăra Vila Florica de la proprietari astfel încât să o aducă în patrimoniul statului. În schimb, Ion Popa, președintele demisionar al PNL Argeș sau alți liberali care s-au bătut cu pumnii în piept că vor face ceva pentru recuperarea vestigiului, nu au semnat nici măcar un proiect de inițiativă prin care să salveze leagănul liberalismului român. Mai exact, în luna mai 2016, social democrații Ecaterina Andronescu, Butnaru Florinel, Constantin Tămagă, Bogdan Niculescu Duvăz, Gheorghe Marin, Șerban Valeca, Simona Bucura Oprescu, Radu Vasilică și alți aproape 20 de parlamentari PSD au început demersurile pentru a cumpăra obiectivul istoric. Senatorii și deputații PSD au considerat că Vila Brătienilor „are un rol important în păstrarea și perpetuarea moștenirii și tradiției celebrei familii de oameni politici, ziditori de neam și de țară”. După lungi discuții și dezbateri, la sfârșitul anului 2016, la mai bine de șase luni, proiectul a fost adoptat în Senat, iar  acum a ajuns în mâinile deputaților.

Vila Florica, la un pas de cumpărare

După ce a trecut de Senat, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional. În următoarea perioadă aceștia vor dezbate dacă Ministerul Culturii va achiziționa Vila Florica,dar, potrivit informațiilor furnizate în ultima perioadă, în acest an va fi aprobat proiectul de lege,dar, pentru acest lucru liberalii ar trebui să se zbată un pic, nu doar să aștepte să le pice „mură-n gură”. „Ne place să credem, că se va rezolva în acest an. Am avut mai multe discuții, am dat și parlamentarilor câte un dosar cu lucrările actuale, a trecut de Senat și este în discuții la Camera Deputaților. Să facem un apel la PNL, pentru că sunt mult mai apropiați de Vila Florica, și să achiziționăm din bugetul național acest obiectiv.  Avem un punct de vedere semnat de academicieni care au recomandat parlamentarilor să se alăture demersurilor ca acest obiectiv să nu ajungă un loc unde să se facă nunți, botezuri. Ministerul nu văd unde ar putea finanța alte obiective în județul Argeș. Dacă nu trece în Parlament și nu iese și avem sursă de finanțare pe altă axă, ne gândim că putem plăti noi Vila Florica. Este un mozaic, vrem multe, dar nu avem niciun răspuns” a spus Dan Manu.

Alex Vlad