Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a participat în perioada 4-5 septembrie a.c. la Conferința informală a miniștrilor justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfășurată în Vilnius, Republica Lituania. Tema Conferinței a fost „Europa. Pe calea către răspundere pentru crime internaționale comise în Ucraina.”
Conferința a debutat cu semnarea de către Comisia Europeană a Convenției-Cadru A Consiliului Europei privind Inteligența Artificială, Drepturile Omului, Democrația Și Statul De Drept. Prin aceasta, se stabilesc principii și norme generale comune pentru utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale. Sunt luate în considerare sănătatea umană și mediul, precum și aspecte socioeconomice, cum ar fi ocuparea forței de muncă și munca. Convenția urmărește să protejeze drepturile omului, democrația și statul de drept și să promoveze sisteme de inteligență artificială de încredere.
„Este un pas necesar într-o lume dominată de propagandă și atacuri hibride. Regulile utilizării inteligenței artificiale trebuie definite în clar de comunitatea internațională. Este singurul mod de a ne asigura că tehnologia este utilizată responsabil. Nu pentru a face rău. Nu pentru a submina drepturile omului” – a declarat ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu.
Oficialul român a avut, de asemenea, o intervenție în cadrul sesiunii II a evenimentului „Tribunal specializat pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei și rolul Consiliului Europei”.
Alina-Ștefania Gorghiu a afirmat: „România a fost gazda celei de-a zecea Reuniuni a Grupului Nucleu. Mă bucur că s-au realizat progrese privind detaliile tehnice pentru înființarea Tribunalului. Este singurul mod de a restaura logica în Europa.
Acțiunea rapidă transmite cel mai puternic mesaj. Un acord multilateral între toate statele poate dura ani de zile. Însă un acord bilateral între Consiliul Europei și Ucraina e mai rapid. Mai mult, Consiliul Europei oferă mai multă legitimitate demersului nostru. Inițiativa nu trebuie să rămână la nivelul unei abordări regionale. State din afara Europei trebuie implicate.
Acest Tribunal trebuie să „străpungă” imunitățile personale ale șefului statului rus, ale șefului Guvernului și ale ministrului afacerilor externe. Procurorii trebuie să fie independenți. Iar statele trebuie să fie prudente cu ideea introducerii proceselor in absentia. Riscul de erori procedurale este ridicat în cazul Tribunalelor specializate și temporare.
Însă, în acest moment, prezervarea probelor e o prioritate de top. Vara aceasta, 14 state au prezentat probe pentru crima de agresiune în peste 2000 de dosare. România a avut una dintre cele mai mari contribuții.
Ce a făcut Federația Rusă este, în fond, o crimă împotriva păcii. Și continuă să amenințe pacea în multe alte state prin atacuri hibride. Înființarea cât mai rapidă cu putință a acestui Tribunal este un test pentru întreaga comunitate internațională.”
Ministra justiției a avut, de asemenea, o întrevedere cu Lordul Cancelar și Secretar de Stat pentru Justiție din Regatul Unit, doamna Shabana Mahmood. Cei doi oficiali au discutat despre prioritățile cooperării judiciare româno-britanice în următoarea perioadă, cu accent pe lupta împotriva traficului de persoane și a traficului de droguri. Marea Britanie este un partener strategic important pentru România și în domeniul justiției. Anual, partenerii britanici facilitează predarea autorităților române a celui mai mare număr de fugari români – 140 de fugari în 2024. De asemenea, cele două ministre au discutat despre utilizarea banilor proveniți de la infractori pentru proiecte bune pentru societate. România este în curs de transpunere a Directivei 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea bunurilor provenite din activități infracționale.
Alina-Ștefania Gorghiu a avut discuții și cu omologii din Polonia, domnul Adam Bodnar, din Portugalia, doamna Catarina Sarmento e Castro și cu ministra justiției din Lituania, Ewelina Dobrowolska.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp