Pensiile „nesimţite” nu sunt pentru toată lumea: Umilinţă extremă pentru un erou national

26
indemnizatii, guvern, sporuri

Un alt caz uluitor este scos la iveală de scandalul pensiilor speciale. În timp ce angajații MAI își depun cererile de pensionare și reușesc să se reangajeze în sistem, adevărații eroi ai neamului românesc primesc o pensie de mizerie, care nu se compară cu cea obținută de ofițerii de astăzi.

În timp ce actualii ofițeri primesc pensii uriașe, care ajung și la valori de 20 000 lei, un general din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este umilit la propriu de sistemul român.

Potrivit B1, Gheorghe Constantin(96 de ani), un general-locotenent de aviaţie cu trei stele, și-a câștigat gradele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, participând în 271 de misiuni care au adus onoare țării noastre. Deși ar fi trebuit să fie recompensat cum se cuvine pentru curajul său, statul a avut grijă ca eroul să primească o pensie de nimic.

După război, Gheorghe Constantin a devenit primul comandant al Aeroportului ”Mihail Kogălniceanu. Acesta s-a pensionat în 1951 și a primit o pensie de 4 500 lei.

”Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem“, a spus generalul

Un caz asemănător este și cel al lui Ion Dobran. Acesta are 98 ani și a fost general în aviația română. Dobran a participat în 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică.

”Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia“, a spus acesta.

De asemenea, Ștefan Sohaciu(92 de ani), un fost prizonier al lagărelor din timpul războiului, primește o indemnizație de 470 lei. După război, a fost profesor, fiind absolvent al Facultăţii Româno-Franceze la Universitatea din Bucureşti.

”Eu, ca profesor, trebuia să cer întâi salariu că am diplomă şi după aceea să mă plătească pentru că mă duc la ore. Aşa e şi cu parlamentarii. Ei iau indemnizaţii pentru că sunt parlamentari şi, pentru că stau pe scaun la şedinţe, primesc alţi bani“, a spus veteranul revoltat.