prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Pensionarii care vor primi mai mulți bani în septembrie, pe lângă recalculare! Se schimbă legea!

Pensionarii care vor primi mai mulți bani în septembrie, pe lângă recalculare! Se schimbă legea!

Vești bune pentru o categorie de pensionari. Începând cu 1 septembrie, pe lângă cele aproximativ trei milioane de pensionary care vor primi pensia mărită, această categorie primește o mărire în plus. Concret, este vorba despre cei care beneficiază de pensie de invaliditate, încadrați în gradul I, care urmează să primească, pe lângă pensie, o indemnizație pentru însoțitor.

CITEȘTE ȘITRAGEDIE! ELEV DE 15 ANI GĂSIT SPÂNZURAT ÎN TOALETA CĂMINULUI! A LĂSAT UN MESAJ DE ADIO!

„Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevăzute în legea 360.

Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul.

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult.”, a declarant recent șeful Casei Naționale de Pensii.

Indemnizația pentru însoțitor crește de la 1 septembrie

Există însă și creșteri mai mari pentru anumite categorii de pensionari. De exemplu, la fel ca legea care se află în vigoare, noua lege a pensiilor, dă dreptul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I să primească, pe lângă pensie, o indemnizație pentru însoțitor. Mai mult decât atât, noua lege aduce schimbarea modului în care se calculează această indemnizație, din septembrie urmând să fie raportată la salariul minim, nu la punctul de pensie, ca acum, ceea ce va însemna o majorare de câteva zeci de lei, scrie avocatnet.ro.

Concret, cuantumul indemnizației pentru însoțitor va reprezenta, de la 1 septembrie, 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata. Dacă salariul minim își păstrează actuala valoare (3.300 de lei) până atunci, în toamnă, valoarea indemnizației va fi de 1.650 de lei.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs