Zeci de percheziții domiciliare au avut loc în această dimineață în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș, infracţiunile vizate fiind înșelăciune și punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată. Este vorba despre măști neconforme care au ajuns la spitalul Victor Babeș din Timișoara, managerul acestui spital apunând că un astfel de lucru se numește crimă. A fost deschis dosar penal pentru achiziția a aproximativ 15.000 de măști destinate medicilor dar și paciențiile de pe secțiile COVID și ATI.
”Să ai 14.000 de măşti neconforme din 25.000 este crimă!”
„Am descoperit un lot de peste 14.000 de bucăți, care nu erau conforme. De fapt, erau fake, am înștiințat imediat autoritățile și le-am retras de pe secții. Noi am sesizat organele competente și așteptăm să vedem ce putem să facem cu aceste loturi. Vorbim de măști FFP3, o anumită marcă, efectiv picau filtrele de la ele”, declara în noiembrie 2020 Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, citat de presa locală.
Nu poți să pui medicii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști.
„Din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical”, a completat managerul de la „Victor Babeș”.
Clipsurile măștilor se desprind la pacienții Covid de pe secție
„Noi am recepționat 15 mii de măști. La un moment dat, în timp ce ne desfășuram activitatea, colegii mei au sesizat faptul că clipsurile măștilor se desprind la pacienții Covid de pe secție. Ele reprezentau un risc de contaminare extrem. Am verificat și alte măști și am constatat că mai multe dintre măștile care au fost achiziționate erau cu acest defect și atunci am anunțat organele competente pentru a ancheta. La ora actuală sunt două anchete în desfășurarea în acest sens.
Măștile, folosite atât pe secțiile de boli infecțioase, cât și pe secția de ATI
Aceste măști au fost folosite atât pe secțiile de boli infecțioase, cât și pe secția de ATI, unde practic persoanele care au folosit aceste măști au rămas fără protecție. Masca rămânea cu un orificiu care reprezenta contact direct cu aerul sau pacientul pe care îl examinam în momentul respectiv. După primele două cazuri, nu am mai folosit aceste măști. Este posibil ca în țară să existe cazuri de infectare din cauza acestor măști neconforme. La noi ele au fost achiziționate prin licitație”, a declarat recent medicul Virgil Musta.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp