„Performanță” maximă! Nicolae Poghirc a pus Teatrul Alexandru Davila pe butuci!

647

Directorul Teatrului Alexandru Davila a pus instituția culturală pe butuci! După trei ani în care a stat la cârma teatrului, Nicolae Poghirc s-a remarcat prin scandaluri, piese obscure regizate de el, lipsă de interes și o aroganță egală sau chiar mai mare decât a șefului său, președintele CJ Argeș, Dan Manu.

Simbolul a zeci de generații – închis de Poghirc

Teatrul pentru copii „Aschiuță” a fost închis pentru o perioadă nedeterminată. Sub pretextul că se vor face lucrări de reabilitare totală, Poghirc a decis să mute spectacolele în incinta Teatrului Alexandru Davila. În realitate, spectacolele se fac mai mult pe hârtie, calitatea acestora este una care lasă de dorit, iar când vine vorba de promovare, aceasta lipsește cu desăvârșire.

Teatrul Aschiuță a fost simbolul generațiilor timp de zeci de ani, timp în care sala era arhiplină la fiecare spectacol. De câțiva ani, de când Poghirc a ajuns la cârma Teatrului Alexandru Davila, totul a intrat în declin, actorii fiind din ce în ce mai nemulțumiți, iar la un moment dat au început să plece rând pe rând.

Piese regizate de Poghirc, „marea revoluție” teatrală

Încă de la instalarea în scaunul de director al teatrului, Poghirc a promis o revoluție teatrală în Pitești. Au trecut trei ani din acel moment și nimic nu s-a schimbat. Ba chiar mai mult, totul a devenit un dezastru! Piteștenii se bucură când vin actorii de la București sau din alte orașe din România din cauză că atunci sunt singurele momente când pot vedea piese de teatru consacrate.

În rest, sunt puse în scena, piesele regizate de Nicolae Poghirc sau de Matei Varodi. Nu contestăm anii de muncă ai celor doi, dar publicul a început să se prindă despre ce intrerese sunt la mijloc și când trec pe lângă Teatrul Alexandru Davila se gândesc numai la „ce urâtă este clădirea aia!”.

Piesele de teatru au fost înlocuite cu scandaluri

Conflictele dintre Nicolae Poghirc și actorii Teatrului „Al. Davila” au ajuns deja la un nivel astronomic. Din câte se pare, de aproximativ doi ani, de când a venit la conducerea instituție, Poghirc face ce vrea și nu i-a în seamă nicio părere a angajațiilor.

Mai mult, poate una dintre actrițele care s-a făcut permanent remarcată la Teatrul „Al. Davila” nu a fost nominalizată pentru niciun premiu pentru că a avut curaj să îl contrazică pe Nicolae Poghirc.

„Pe cei mai mulți dintre dumneavoastră nu va cunosc personal. Vă admir postările, mă bucur de realizările dumneavoastră și mă bucur să văd că si dumneavoastră sunteți alaturi de mine cu comentarii drăguțe, care chiar ma fac sa cred că vă pasă. Acum, vineri seara, de aniversarea Teatrului “Al Davila”, teatru unde sunt angajată ca actriță de 31 de ani, teatru pe care l-am slujit cu pasiune, teatru căruia îi sunt loială, aflu că nu mai exist…ce ciudată a devenit viața la Pitești! Exiști numai dacă ești râmă. Mulțumesc pentru încă un șut în fund! Ce e frumos în poveste este că au trăit fericiți până la adânci bătrânețe. Rîmele nu ajung la bătrânețe” a postat în urmă cu ceva timp acrtița Luminița Borta pe pagina personală de Facebook.

Cum a ajuns Poghirc la conducerea Teatrului „Al. Davila”

După parcurgerea etapelor concursului organizat în 2017 de către Consiliul Județean Argeș, Teatrul „Al Davila” fiind în subordinea acestuia, actorul Nicolae Poghirc a câștigat concursul pentru șefia Teatrului „Al. Davila”.

În urma proiectului de manangement prezentat, fostul director al Teatrului „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, a obținut postul de manager cu nota 7.66. Contracandidatul său, șeful secției de Estradă, George Diaconescu, a reușit să obțină puțin peste 5. Deși candidatura sa a fost contestată aprig din cauză că la concursul precedent a fost examinator în comisa de evaluare, acesta a reușit să câștige încrederea cu proiectul său radical.

Viziunea actorului asupra Teatrului Davila implica schimbări majore în organigrama instituției, dar, și în organizarea pe secții a teatrului.

Cine este Nicolae Pogirc?

Noul manager al Teatrului „Al. Davila”  , Nicolae Poghirc, a fost acuzat în perioada în care a condus Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea de mai multe nereguli. Angajații instituției de cultură vâlcene l-au acuzat că  i-a chemat la lucru, deşi contractele lor cu durată limitată încetaseră la sfârşitul lunii decembrie 2015 şi apoi i-a trimis la plimbare pe motiv că nu mai are bani să-i plătească.

Un control efectuat de ITM la începutul lunii februarie 2016 a confirmat neregulile, constatând neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă şi netransmiterea datelor referitoare la angajarea salariaţilor în Registrul General Evidenţă a Salariaţilor în format electronic ca principale neconformităţi la TMA.

Ulterior, a ieşit în presă cu un comunicat prin care tocmai el trăgea un semnal de alarmă în privinţa situaţiei grele din punct de vedere financiar a Teatrului Ariel. Poghirc lăsa de înţeles că este prima persoană îngrijorată că oamenii nu-şi primesc salariile şi că spectacolele de teatru şi cinema sunt anulate frecvent fără explicaţii, deşi chiar el a renunţat la serviciile lor.

“Măsura a trebuit să fie luată din cauza lipsei unui operator lumini şi a unui operator imagine încadraţi ai teatrului şi cinematografului, posturi pentru care există însă o solicitare scrisă de aprobare a scoaterii la concurs. (…) În ciuda faptului că această solicitare a fost depusă la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, de mai mult timp, nu s-a făcut niciun efort din partea autorităţilor pentru rezolvarea acestei situaţii”, susţinea Poghirc, potrivit presei vâlcene.

Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea i-a răspuns prompt directorului, acuzându-l pur şi simplu de incompetenţă. “Prin HCL nr. 287/28 decembrie 2015 a fost aprobată, la propunerea Teatrului Municipal «Ariel», noua organigramă a acestei instituţii, care cuprinde o suplimentare de posturi necesare bunei desfăşurări a activităţii teatrului şi a Cinematografului «Geo Saizescu». Începând cu 1 februarie, în structura Cinematografului se vacantează mai multe poziţii prin plecarea unor salariaţi, activitatea de operator imagine fiind preluată în regim de colaborare.

Abia după mai mult de două săptămâni directorul Teatrului Municipal «Ariel» se decide să întocmească un referat prin care solicită scoaterea la concurs a 6 posturi, printre care nu figurează şi cel de operator imagine la Cinematograf. Referatul este aprobat pe 25.02.2016. (…) Trei zile mai târziu, însă, în presă apărea comunicatul semnat de directorul Nicolae Poghirc, în care anularea unor proiecţii de filme şi spectacole de teatru este pusă pe seama lipsei unui operator de imagine şi a unui operator de lumini, cauzată de Primăria municipiului”, se arată în dreptul la replică remis de municipalitate către presa din Râmnicu Vâlcea.

Astfel, Poghirc lasă-ne! Dute acasă la Vâlcea și lasă pe cineva capabil să conducă un teatru!