Pericolul care se ascunde în mere, pere, caise şi migdale

11
mere, pere, migdale, beneficii, fruncte

Sâmburii de mere, pere, caise şi ai altor fructe conţin acid prusic (cianură de hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă), toxicitatea fiind periculoasă când sunt sparţi şi intră în contact cu apa, deci şi în timpul mestecării.

Un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă şi dureroasă, avertizează passionsate.be. Dozele din sâmburi sunt totuşi atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face faţă.

 

În manualele de utilizare a unor aparate de centrifugare americane se recomandă scoaterea sâmburilor din fructe înainte de presare, nu atât pentru a proteja sănătatea consumatorilor, cât mai ales ca precauţie a producătorilor faţă de riscul unor procese.

Sâmburii unor fructe pot prezenta totuşi un risc. Acum câţiva ani, în Olanda, un organism cu activitate în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantităţii mari de cianură din migdalele amare şi unii sâmburi de caise. La adulţi, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînţeles mai mici la copii.

 

Sâmburii de caise şi migdalele amare se vând în comerţ, fiind folosite şi ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantităţile sunt însă foarte mici şi supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată “otrava”. Migdalele dulci nu conţin decât o doză infimă de cianură, scrie Agerpres.