Ping-pong cu cea mai nouă unitate spitalicească din România! Noul spital din Mioveni – la un pas de a-și bloca activitatea!

183
DCIM104MEDIADJI_0002.JPG

Noul spital de la Mioveni este la un pas de blocaj total! În plină perioadă de pandemie, unitatea spitalicească a ajuns centru de combatere a noului coronavirus prin ordin de ministru.

În schimb, finanțarea pentru funcționarea spitalului s-a făcut de la nivel local, și nu național cum s-a promis la acea vreme. Mai mult, legislația aflată în vigoare, stipulează că se pot deconta doar diferențele de creșteri salariale de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Horia Trăilă, managerul Spitalului Mioveni: „Ne-a dat peste cap pandemia”

Managerul Spitalului din Mioveni, Horia Trăilă, susține că activitatea ar putea fi blocată din cauza lipsei de fonduri. Acesta a declarat că, în urma contractului cu Casa de Asigurări de Sănătat, sunt acoperite din punct de vedere financiar doar jumătate din paturi.

„Contractul cu Casa este încă la nivelul anului trecut. Noi în momentul în care doar ce începusem activitatea, așteptam cu înfrigurare intrarea în contract în această primăvară. Ne-a dat peste cap pandemia. Există un risc (ca activitatea acestui spital noi să fie blocată – n.r.), pentru că în momentul de față noi avem un număr mic de paturi în contract cu Casa. Era numărul de paturi existent în spitalul vechi, care avea 139 de paturi, din care 114 în contract cu Casa, or acum avem 250” a declarat Horia Trăilă, managerul spitalului.

Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni: „Primăria asigură absolut tot, fără salarizare”

Edilul orașului Mioveni a declarat că administrația locală susține financiar activitatea Spitalului Mioveni. Ion Georgescu a declarat că primăria a alocat sume pentru funcționare, în afară de salarizarea personalului medical.

ion georgescu, primar, mioveni„Salarizarea s-a majorat în 2019 și 2020, la începutul anului. Deci, nu poți suporta. Normal, prin legea sănătății, salarizarea personalului medical trebuia să o asigure Casa de Asigurări, primăria asigură absolut tot, fără salarizare”, explică primarul din Mioveni, Ion Georgescu.

 

Ionuț Gheorghe, director Relații Contractuale CAS Argeș: „Sumele vor fi contractate și decontate în timp util pentru a fi virate salariaților”

Casa de Asigurări de Sănătate Argeș va vira sumele necesare, în baza legii în vigoare. Ionuț Gheorghe, director Relații Contractuale CAS Argeș, a transmis că toate sumele necesare vor fi decontate la jumătatea lunii iunie pentru ca salariile personalului medical să fie acoperite.

„Referitor la decontarea cheltuielilor de personal in cadrul  spitalelor publice din judetul Arges (inclusiv Spitalul Mioveni), va comunicam urmatoarele:

  1. In luna mai 2020 au fost contractate influientele financiare determinate de cresterile salariale in data de 12.05.2020, care au fost decontate in integralitate. La fel si in iunie sumele vor fi contractate si decontate in timp util pentru a fi virate salariatilor.
  2. Actul normativ de baza este:

LEGE-CADRU  Nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Aplicarea legii

ART. 38*)

……..

  1. g) pentru personalul încadrat în unităţi sanitare publice aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale prevăzute la lit. a) – c), inclusiv suma compensatorie prevăzută la alin. (6^1), precum şi sumele determinate de aplicarea art. 25 alin. (6), se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de la o poziţie distinctă;” a transmis Ionuț Gheorghe, director Relații Contractuale în cadrul CAS Argeș.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Voi face o analiză în vederea dării acestui spital în folosul argeșenilor”

Ministrul Sănătății a dat asigurări că se vor face analize pentru ca Spitalul Mioveni să nu își blocheze activitatea. Cu ocazia vizitei de joi, Nelu Tătaru a anunțat că se vor face toate demersurile necesare.

„Am vrut să văd la fața locului acest spital, o construcție deosebită, cu o dotare deosebită. În următoarea perioadă voi face o analiză în vederea dării acestui spital în folosul argeșenilor”, a promis Nelu Tătaru.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here