Deși sistemul bancar românesc este relativ tânăr, fiind implementat abia în urmă cu două decenii, el este considerat unul dintre cele mai performante la nivel mondial, tocmai datorită adoptării unor tehnologii moderne încă de la început. Această opinie a fost împărtășită și de alți experți în cadrul unei dezbateri găzduite de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), unde s-au analizat progresele înregistrate și noile tendințe, inclusiv sisteme de plată alternative cardurilor bancare.
Cardurile, un instrument al trecutului?
Radu Ghețea a explicat că, datorită faptului că România a introdus relativ târziu metodele moderne de plată, acestea au beneficiat de cea mai avansată tehnologie disponibilă. Spre deosebire de țări precum Franța și Germania, care au adoptat astfel de sisteme acum 70 de ani, România le-a implementat abia acum 24 de ani, oferind la acel moment unul dintre cele mai sigure și performante sisteme de plată din lume.
„În momentul în care am introdus aceste sisteme, ele întruneau cele mai înalte standarde de securitate și performanță. Era un avantaj că eram mai târziu în implementare, dar am avut acces la ultima tehnologie”, a subliniat Ghețea.
Viitorul plăților: QR code-ul
În cadrul discuțiilor, s-a anticipat că viitorul plăților bancare în România va fi dominat de tehnologiile bazate pe coduri QR. Aceste metode promit să eficientizeze tranzacțiile financiare, permițând transferuri aproape instantanee, comparativ cu plățile actuale cu cardul, care pot întâmpina întârzieri, mai ales în weekend.
„Integrarea sistemului de plată prin QR code va aduce o revoluție în banking. Avantajul major constă nu doar în rapiditatea tranzacției – banii ajung în câteva secunde în contul comerciantului – ci și în ușurința utilizării, direct de pe telefonul mobil. Spre deosebire de carduri, procesarea nu mai implică zile de așteptare”, a explicat Ghețea.
De asemenea, acesta a remarcat că utilizatorii sunt deja familiarizați cu tehnologiile moderne, inclusiv plățile efectuate prin telefoane mobile, ceea ce va facilita tranziția către noile sisteme.