prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Ploile au făcut prăpăd într-o localitate din Argeș! Pagube de peste 650.000 lei!

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi-a desfăşurat activitatea în anul 2022 sub conducerea prefectului județului Argeș conform legislaţiei din domeniul situațiilor de urgență şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare al C.J.S.U. Argeş.

Activitatea prefectului a constat în aprobarea planurilor operative și de pregătire din domeniul situațiilor de urgență, urmărirea modului de îndeplinire a măsurilor de protecție civilă de la nivelul județului Argeș, activarea structurilor de management și coordonare operațională în cadrul producerii unor situații de urgență, actualizarea și aprobarea Schemei cu Riscuri Teritoriale de la nivel județean, precum și a Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor. Prefectul a dispus întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Argeș în ședințe ordinare și extraordinare pentru gestionarea situațiilor de urgență apărute pe teritoriul județului Argeș.

CITEȘTE ȘI: ACUM! IMPACT DEVASTATOR ÎNTRE UN BMW ȘI O DUBĂ ÎN PITEȘTI!

Activitatea Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  Argeş  s-a concretizat în  adoptarea a 30 hotărâri ale C.J.S.U în anul 2022, față de 88 hotărâri adoptate în anul 2021.

Din totalul de 30 hotărâri ale C.J.S.U adoptate în anul 2022,  6 hotărâri au fost emise  pentru aplicarea unor măsuri pentru limitarea efectelor pandemiei COVID 19 conform legislației în vigoare, 6 hotărâri cu privire la măsurile de organizare a activității  în cadrul unităților de învățamânt, scenariile de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din județul Argeș în contextul pandemiei de COVID 19, 5 hotărâri cu privire la obiectivele de infrastructură afectate ca urmare a calamităților naturale, 3 hotărâri privind coordonarea operațională a situațiilor de urgență determinate de afluxul masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul României, ca urmare a conflictului militar din Ucraina şi 10 hotărâri pentru alte situații de urgență.

Urmare a efectelor fenomenelor meteorologice, în baza ordinelor prefectului județului Argeș nr.171/25.07.2019 și nr. 308/14.07.2021 şi a rapoartelor operative primite de la localităţi au fost organizate un număr de 44 comisii mixte formate din specialişti în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea, Regia Autonomă de Administrare a Drumurilor Judeţene, Secţia Drumuri Naţionale Piteşti, etc.) care s-au deplasat în teren pentru constatarea efectelor calamităţilor produse în localităţile judeţului, astfel:

 • 1 comisie în luna ianuarie (oraș Ștefănești);
 • 1 comisie în luna februarie (municipiul Curtea de Argeș);
 • 11 comisii în luna mai ( Municipiul Pitești, comuna Uda, comuna Rucăr, comuna Bălilești, comuna Mălureni, comuna Cetățeni, comuna Mihăești, comuna Dragoslavele, comuna Valea Mare Pravăț, comuna Valea Iașului, comuna Hârtiești);
 • 10 comisii în luna iunie (comuna Călinești, comuna Moșoaia,comuna Brăduleț, comuna Băiculești, comuna Cetățeni, comuna Bughea de Sus, comuna Boteni, comuna Poienarii de Muscel, comuna Mihăești, comuna Corbi);
 • 6 comisii în luna iulie ( comuna Tigveni, comuna Cepari, municipiul Câmpulung, comuna Corbi, comuna Băiculești, comuna Hârsești);
 • 6 comisii în luna august (comuna Valea Mare Pravăț, comuna Miceşti, comuna Stâlpeni, comuna Ţiţeşti, comuna Corbi, comuna Nucsoara);
 • 7 comisii în luna septembrie ( comuna Mihăeşti, comuna Bălileşti, comuna Musatesti, comuna Pietroşani, comuna Corbeni, comuna Cepari, comuna Domnești);
 • 1 comisie în luna octombrie (A1 – km 88+000 – București-Pitești 27.10.2022);
 • 1 comisie in luna noiembrie  (A1 – km 88+000 – București-Pitești 01.11.2022).

Se observă o creştere a pagubelor efectelor fenomenelor meteorologice produse în anul 2022 și anume 7625,550 mii lei, față de 4722 mii lei în anul 2021.

Cea mai mare valoare a pagubelor efectelor fenomenelor meteorologice propuse pentru aprobare prin hotărâre de guvern în anul 2022 a fost în comuna Cepari de 660 mii lei.

Cele mai multe comisii mixte de evaluare a pagubelor efectelor fenomenelor meteorologice au fost în luna mai – 11, a anului care a trecut.

        Cele mai importante ordine emise de prefect și hotărâri C.J.S.U. au vizat următoarele:

 1. A fost emis Ordinul Prefectului nr 169/16.06.2022 privind constituirea Comisiei pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor producţiei agricole vegetale/animale obţinute de persoane fizice/asocieri fără personalitate juridică şi care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit.
 2. A fost emis Ordinul Prefectului nr 221/16.08.2022 privind aprobarea modificării componenței Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeș, a grupurilor de suport tehnic și a grupului de consultanți .
 3. A fost emis Ordinul Prefectului nr 223/17.08.2022 privind constituirea comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole afectate de secetă pedologică din judeţul Argeş şi desemnarea membrilor acestora.
 4. A fost adoptată hotărârea numărul 16 din 09.03.2022 privind: Coordonarea operațională a situațiilor de urgență determinate de afluxul masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul României, ca urmare a conflictului militar din Ucraina, se realizează la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Argeș.
 5. A fost adoptată hotărârea numărul 17 din 09.03.2022 privind: Stabilirea spațiilor temporare de cazare, identificate la nivelul județului Argeș, pentru cetățenii străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Au fost aprobate următoarele planuri prin hotărâre CJSU:

 • În data de 22.06.2022 a fost aprobat Planul județean de măsuri și acțiuni pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populației;
 • În data de 21.10.2023 a fost aprobat Planul de măsuri pentru aducerea și menținerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă de la nivel județean şi Planul de măsuri al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Argeş pentru buna desfăşurare a activităţilor specifice sezonului rece 2022-2023;
 • În luna iulie a anului 2022 a fost actualizat Planul Roșu de intervenție al

județului Argeș, aprobat de Prefectul județului.

Un pas important în privința bunei desfășurări a ședințelor C.J.S.U. a fost făcut prin trecerea ședințelor în sistem videoconferință, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale care asigură platforma de videoconferință.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.