Poliția anunță schimbări legislative în privința șoferilor amendați contravențional care refuză primirea procesului-verbal. Conform noilor reglementări, dacă persoanele sancționate contravențional sunt înregistrate de polițist cu mijloace audio-video în timp ce refuză să primească documentul, se consideră că procedura de comunicare a procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc. În acest caz, nu mai este necesar ca procesul-verbal să fie trimis la domiciliul contravenientului, transmite News.ro.
„În contextul intrării în vigoare a O.U.G. nr. 84/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței, polițiștii rutieri desfășoară activități de informare a conducătorilor auto cu privire la noile prevederi legale privind procedura comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de polițist, acest aspect fiind menționat în documentul de constatare, se consideră că procedura a fost îndeplinită pe loc”, informează oficialii Poliției.
Datorită noilor reglementări, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să trimită un exemplar al procesului-verbal la domiciliul contravenientului. Pentru a obține o copie, persoana amendată trebuie să solicite ulterior emiterea copiei de la unitatea din care face parte agentul constatator.
Ordonanța de urgență nr. 84 din 28 iunie 2024 modifică și completează unele acte normative pentru a crește siguranța rutieră. Unele prevederi ale documentului sunt contestate de șoferi și de societatea civilă, care consideră că actul normativ „lasă fără permis șoferii nevinovați”.
Asociația Declic a lansat o petiție adresată premierului Marcel Ciolacu, solicitând anularea Ordonanței.
„În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive, făcute de poliție, este fals pozitiv. Asta înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până vin rezultatele analizelor. Mulți șoferi refuză testarea rapidă și cer analize de sânge la INML. Dar asta nu mai e posibil după ce Guvernul Ciolacu a schimbat legislația prin OUG 84. De acum, fiecare șofer care cere analize de sânge rămâne fără permis până vine rezultatul, ceea ce poate dura chiar și un an. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, dau cu banul când vine vorba de permisele a zeci de mii de șoferi, deoarece jumătate din testele antidrog rapide sunt fals pozitive, lăsând oameni nevinovați cu dosare penale și fără locuri de muncă până se stabilește că testul a fost fals pozitiv”, susțin inițiatorii petiției.
Aceștia precizează că, dacă actul normativ nu va fi modificat, „zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile”, în condițiile în care unii dintre ei își câștigă existența datorită permisului, iar alții depind de el pentru a ajunge la serviciu.
„Ordonanța 84/2024 afectează și bicicliștii și cei care folosesc trotinete electrice. Dacă refuză testul rapid antidrog, ei sunt amendați cu cel puțin 990 de lei. OUG permite testarea direct în laboratoarele Poliției Române, nu doar la IML. Consiliul Superior de Medicină Legală atrage atenția că poliția nu are personal calificat sau laboratoare specifice pentru testare”, mai spun inițiatorii petiției.
Petiția Declic a fost semnată de aproape 128.000 de persoane.
Poliția Română a anunțat miercuri că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și recomandă șoferilor să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanțe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, se poate dispune, preventiv, reținerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. În perioada 2021-2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele DrugTest.
„Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive. Conducătorii auto care refuză testarea pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru prelevarea mostrelor biologice. În lipsa unor indicii de consum de substanțe psihoactive sau alcool, pentru a preveni conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, se retrage permisul de conducere până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator, fără întocmirea unui dosar penal”, a transmis Poliția Română.
Poliția a subliniat că această măsură de retragere a permisului de conducere este justificată pentru a proteja viața, integritatea corporală și sănătatea participanților la trafic sau a celor aflați în zona drumului public.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp