Polițiștii argeșeni – campanie preventivă privind bicicliștii

34

Având în vedere prezenţa sezonieră a bicicliştilor în trafic şi creşterea numărului acestora pe timp de vară, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii Argeş vor desfăşura pe parcursul acestei săptămâni activităţi pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care aceştia sunt implicaţi, precum şi pentru prevenirea furturilor de biciclete.

Unii dintre cei mai mici participanţi la trafic sunt, în perioadele de vacanţă, copiii, motiv pentru care responsabilitatea părinţilor cu privire la felul în care cei mici sunt învăţaţi să meargă pe bicicletă este cu atât mai important.

Având în vedere că bicicleta reprezintă, în înţelesul legal, un vehicul, obligaţiile care decurg dunt de a respecta regulile de circulaţie şi marcajele rutiere, bicicliștul trebuind să înțeleagă modul cum se desfășoară circulația pe drumurile publice și să aplice aceleași reguli ca orice alt conducăror de autovehicul.

Educaţia rutieră, cu privire la modul cum putem circula, semnificaţia marcajelor şi indicatoarelor rutiere, utilizarea mijloacelor de protecţie, a elementelor reflectorizante în condiţiile deplasării pe timp de noapte, sunt foarte importante, adăugând responsabilitatea de a învăţa aceste reguli imediat după ce a fost deprins mersul pe bicicletă.

Reguli de deplasare pentru bicicliști:
 Vârsta minimă legală pentru a merge cu bicicleta pe drumurile publice este de 14 ani. Circulaţia acestora trebuie să se facă pe pistele special amenajate, sau acolo unde acestea nu există, pe acostament sau pe marginea benzii de circulaţie de pe partea dreaptă a sensului de mers (acelaşi sens de mers cu cel pentru autovehicule);
 Recomandăm ca învăţarea mersului pe bicicletă să se facă numai pe trasee din afara drumului public, iar bicicliştii să poarte echipament de protecţie indiferent de traseul pe care se deplasează, având în vedere eficiența dovedită a acestuia;
 Bicicleta trebuie să fie dotată cu elemente reflectorizante, iar în situaţia deplasărilor pe timp de noapte biciclistul să poarte vestă reflectorizantă şi să folosească la bicicletă sisteme de iluminat, acestea fiind deosebit de importante pentru diminuarea riscului de a fi accidentat;
 În deplasarea pe drumul public, bicicliştii trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnele şi marcajele rutiere, să semnalizeze corespunzător fiecare schimbare a direcţiei de deplasare;
 În cazul grupurilor de bicicliști deplasarea se va face pe un singur rând, nu prin mers în paralel;
 Traversarea străzii, în lipsa pistelor pentru biciclete, se va face pe lângă bicicletă, nu pe aceasta;
 Transportul altor persoane pe bicicletă este permis numai pentru copiii cu vârsta de până la 7 ani, în scaune de bicicletă omologate (cu marcaj CE), iar bicicleta trebuie condusă de o persoană majoră (excepție fac cazurile în care bicicletele sunt special create pentru mai multe persoane);
 Legislaţia rutieră sancţionează şi faptele bicicliştilor care se deplasează pe drumurile publice în timp ce se află sub influenţa alcoolului sau substanţelor cu efect psihoactiv, dar şi utilizarea telefonului mobil în timpul mersului, lăsarea ghidonului liber în timpul mersului sau fără să mențină contactul roților cu solul, transportul de obiecte care incomodează sau pun în pericol deplasarea sau pe ceilalţi participanţi la trafic, precum şi bicicliştii care de ţin de un alt vehicul aflat în mers, care sunt remorcaţi sau împinşi/traşi de o altă persoană aflatâ într-un autovehicul.

Recomandările polițiștilor pentru a nu deveni victima hoţilor de biciclete

Pentru a nu deveni victima hoţilor de biciclete, poliţiştii vă recomandă să nu lăsaţi bicicleta neasigurată, chiar şi pentru perioade scurte de timp. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că scara blocului nu este o soluţie optimă de depozitate și din acest motiv este indicat să verificaţi periodic bicicleta şi sistemele de asigurare, pentru a nu oferi hoţilor posibilitatea de a acţiona. În acest sens este recomandabil să nu lăsați bicicleta la parter dacă locuiți la un alt etaj, iar sistemele de supraveghere video la intrarea pe scara blocului și în împrejurimile acestora sunt în măsură să descurajeze asemenea fapte.
Acordaţi o atenţie sporită sistemului de asigurare şi suportului de care bicicleta este asigurată, fiind utile sistemele cu protecţie sporită împotriva tăierii/forţării încuietorii, şi chiar sisteme de alarmă sonoră, sau sisteme poziţionate discret, ce asigură monitorizarea GPS.
Totodată vă recomandăm să acordaţi o importanţă crescută achiziționării bicicletelor în baza unor documente de provenienţă, păstrând documentele şi având cunoştinţă de elementele specifice ale acesteia (serii de identificare sau elemente după care bicicleta poate fi identificată în caz de furt)
Nu vă lăsați ademeniți de persoane care vă propun să cumpăraţi biciclete la prețuri mici, în împrejurări sau locuri dubioase, deoarece ar putea fi de calitate îndoielnică sau ar putea proveni din furt, aspect care ar contribui la încurajarea acestor fapte.

1 COMENTARIU

  1. Thanks for your valuable post. Through the years, I have come to understand that the symptoms of mesothelioma are caused by the actual build up associated fluid relating to the lining of your lung and the breasts cavity. The illness may start while in the chest vicinity and propagate to other areas of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight loss, severe inhaling trouble, throwing up, difficulty eating, and irritation of the face and neck areas. It ought to be noted that some people having the disease usually do not experience almost any serious signs and symptoms at all.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here