ULTIMĂ
ORĂ

Poveștile neștiute ale celui mai mare hotel din România de pe vremea lui Ceaușescu! Detalii incredibile!

Poveștile neștiute ale celui mai mare hotel din România de pe vremea lui Ceaușescu! Detalii incredibile!
Hotelul InterContinental, este unul dintre simbolurile Capitalei, fiind primul hotel de cinci stele din România şi cel de-al doilea hotel construit de lanţul hotelier InterContinental într-o ţară comunistă, după Esplanada din Zagreb (Yugoslavia). Hotelul a fost construit între 1968 și 1971, în colaborare cu Intercontinental Hotel Corporation, având o înălțime de 88 de metri și 23 de etaje, conform planurilor unui colectiv de arhitecți: Dinu Hariton (șef de proiect), Gheorghe Nădrag, Ion Moscu și Romeo Ștefan Belea.
CITEȘTE ȘI: Se întâmplă pe șantierul secțiunii Cornetu – Tigveni al A1! Vestea așteptată de toți șoferii!
Terenul pe care a fost construit Hotelul InterContinental a aparținut inițial Mănăstirii Cernica. În secolul al XIX-lea, acesta a trecut în proprietatea familiei Hagi-Moscu. În 1810, dregătorul Ion Hagi-Moscu a ridicat aici o clădire întinsă cu etaj. Nepotul său a vândut Primăriei casa, care a folosit-o între 1882 și 1912. Mai târziu, clădirea a fost demolată, iar terenul a rămas viran, fiind folosit pentru exercițiile de instrucție ale Regimentului de jandarmi al Capitalei.
În perioada interbelică, aici s-a deschis o grădină de vară, pe locul căreia a fost ridicat un restaurant.
Restaurantul, aflat în stare de degradare, a fost demolat după 1944, iar pe teren s-a instalat Circul Krateyl, care a funcționat aici până la construirea Circului de Stat București. În zona Circului Krateyl se aflau numeroase prăvălii și berării, care au fost demolate pentru a se face loc viitorului hotel și noii clădiri a Teatrului Național.
Potrivit unei legende, care spune că prin anii ‘60, Cyrus Eaton Junior, şeful „Cyrus Eaton Group”, care administrează lanţul de hoteluri InterContinental, a ajuns în Bucureşti într-o călătorie de afaceri. În acea perioadă nu erau multe hoteluri în capitala noastră şi Eaton, negăsind o cameră în care să se cazeze, a dormit pe holul unui hotel. Atunci i-a venit magnatului ideea de a construi un InterContinental în Bucureşti…
„Este doar o legendă, dar este singura poveste care explică rădăcinile hotelului”, spune o reprezentanta a hotelului InterContinental.
Intercontinental Hotel Corporation din Statele Unite a oferit asistență tehnică și a obținut un contract de cooperare pentru o perioadă de 10 ani în gestionarea complexului hotelier. La momentul finalizării, hotelul se clasa ca a doua cea mai înaltă clădire din România, după Casa Scânteii (astăzi Casa Presei Libere), menținându-și această poziție până la finalizarea clădirii Palatul Parlamentului (Casa Poporului) în 1997.
Hotelul InterContinental a fost inaugurat oficial pe 14 mai 1971, în prezența primarului Capitalei, a altor oficialități române și a președintelui firmei Tower International, principalul investitor. Primul oaspete al hotelului a fost înregistrat pe 20 februarie 1972, fiind un cetățean american. De la ultimul etaj al hotelului se pot admira Spitalul Colţea, Palatul Şuţu şi Universitatea Bucureşti.
Înainte de Revoluţie lucrurile stăteau puţin altfel:
Hotelul are un bar de noapte la etajul 21, Luna Bar, unde pe vremuri se strângea toată „crema” Capitalei şi unul de zi la etajul 2, Belvedere, care e mai accesibil. Românii au auzit prima oară de bufet suedez şi de room-service tot la InterContinental…
„Nu intra bucureşteanul de rând. Intrau şmecheraşii de atunci, fotbaliştii, cântăreţii. Prețurile nu erau pentru toate buzunarele. Veneau şi fetiţe seara la Luna, se primea valută, ca peste tot prin centru. Era un reper al Capitalei pentru lumea mondenă de atunci şi nu numai”, povestește un vechi angajat al hotelului.
Nicu Ceauşescu a venit o singură dată în vizită aici.
Tot acel angajat, mai povesteşte că, de multe ori, diferite persoane care treceau pe lângă hotel se apropiau şi îl rugau să-i lase să intre până în hol cu copiii să le arate „cum e la Inter”.
„Veneau ca la muzeu, domne’… Pe unii îi mai lăsam să bage capul să vadă holul şi recepţia, dar nu poţi să-i laşi să intre pe toţi, că nu ştii niciodată ce are omul în cap”, îşi aminteşte angajatul.
Tot el, mai spune, că Ceauşeştii nu frecventau hotelul şi că o singură dată la văzut pe Nicu Ceauşescu venind la hotel.
„Când s-a auzit că vine Nicu, şefii ne-au pus să facem coloană între el şi restul clienţilor care vroiau să iasă din hotel, dar când a văzut Nicu Ceauşescu îmbulzeala ne-a întrebat de ce se înghesuie oamenii, i-am spus motivul şi ne-a trimis de-acolo. Era un băiat modest”, spune angajatul care lucreaza la hotel din 1983.
hotel 1
După 1989, Hotelul InterContinental a fost deținut de Bobby Păunescu până în anii 2000, fiind în prezent deținut de familia Adamescu.
În 2007, hotelul a trecut de la un contract de tip franciză la un contract de management cu lanțul Intercontinental Hotels Group. Pe 1 ianuarie 2022 hotelul a devenit Grand Hotel Bucharest, în urma încheierii contractului de management cu Intercontinental Hotels Group.
Hotelul InterContinental este primul hotel de 5 stele construit în România și una dintre cele mai înalte clădiri ale capitalei.
Grand Hotel Bucharest are 257 de camere și apartamente și este singurul din București cu o sală de conferințe și un centru de sănătate cu piscină aflate la peste 70 de metri înălțime. La etajul al 19-lea, se află Apartamentul Imperial, care este cel mai scump apartament care poate fi închiriat și este singurul în București dotat cu saună și pian.
Apartamentul Imperial a devenit cunoscut în 1979 când aici s-au filmat scene pentru filmul „Nea Mărin miliardar”. Apartamentul are o suprafață de 240 mp, dispune de două dormitoare și oferă o vizibilitate unică spre Piața Universității. Mobila ce utilează acest apartament este albă din lemn de nuc, poleită cu aur și obiecte de iluminat din sticlă de Murano. Pianul din acest apartament este un pian, Stainway & Sons original şi în stare perfectă de funcţionare. O noapte de cazare în acest apartament costă 1.500 de euro, plus o taxă de 12%.
În ultimii ani au fost cazaţi aici şefi de stat, ambasadori, politicieni, sportivi şi artişti faimoşi: Lenny Kravitz, Anatoli Karpov, Ariel Sharon, Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi violonistul Nigel Kennedy sunt doar câteva exemple…
Primele 3 niveluri ale hotelului cuprind spații largi publice, urmând corpul central al turnului modulat pentru spații de cazare pe 17 niveluri, restaurantul și piscina, precum și coronamentul. În numerotarea nivelurilor hotelului lipsește cel considerat a fi cu ghinion, respectiv numărul 13.
Braseria Corso are vedere la bulevardul Bălcescu și oferă mese pe tot parcursul zilei. Barul cu pian Intermezzo situat în hol asigură băuturi calde și diverse cocktailuri. Clubul de sănătate al hotelului Grand Hotel Bucharest este amplasat la etajul 22. Are vedere pitorească la oraș și oferă o sală de fitness, o piscină interioară încălzită, o saună și o baie de aburi…”, este mesajul transmis de o agențit pe facebook.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm