Pragul critic de precipitații depășit la mai multe stații hidromentrice din județul Argeș

DISTRIBUIȚI

În bazinul hidrografic Argeș – Vedea precipitațiile căzute duminică, 17 iunie 2018, au depășit pragul critic în mai multe zone. Astfel au fost înregistrate cantități de apă care au depățit 49 de litri pe metrul pătrat în mai puțin de o oră. Cele mai mari cantități de apă au fost înregistrate la:

  • Căpățâneni (râul Argeș) – 17 l/mp într-o oră și 30 minute
  • Arefu (râul Arefu) – 8 l/mp într-o oră și 30 minute
  • Mălureni (raul Vâlsan) 49,2 l/mp în 50 minute
  • Dârmănești (râul Râul Doamnei) – 18 l/mp în 2 ore și 15 minute
  • Bălilești – (râul Râul Bratia) – 19,2 l/mp în 2 ore și 15 minute
  • Vulturești – ( râul Argeșel) – 19,3 l/mp în o ora și 40 minute

Și în această dimineță, în intervalul orar 06.00 – 12.00, pe teritoriul județului Argeș s-au înregistat precipitații sub forma de aversă. Cele  mai mari cantități de apă măsurate în acest interval au fost la stațiile hirometrice:

  • Dârmănești (râul Râul Doamnei) – 30,4 l/mp în 2 ore și 30 minute
  • Ciumești (râul Doamnei) – 21,8 l / mp într-o 1 ora si 50 min
  • Piscani (râul Raul Targului) – 18,0 l / mp 3 ore.

În data de 18 iunie 2018 – ora 12.00 nu sunt înregistrate depășiri ale cotelor de aparare la stațiile hidrometrice din judetul Arges.

 

Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea  a transmis tuturor subunităților din administrare și tuturor instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență produse de fenomene hidrometeorologice periculoase, atenționările emise de Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.  Totodată la nivelul ABA AV se menține activat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, fiind luate măsurile specifice perioadelor cu pericol de inundații, colectarea datelor din teren la intervale scurte de timp, dublarea personalului de tură, pregătirea Formațiilor de Intervenție Rapidă și altele.

La această oră este în vigoare avertizarea hidrologică cod portocaliu  pe râurile din bazinele hidrografice: Argeş – bazin superior (judeţele Argeş şi Dâmboviţa) și afluenţii Oltului (în judeţele Vâlcea, Argeş şi Olt). Avertizarea este valabilă până în această noapte la ora 24.00.

Pană în data de 19 mai, ora 9.00 rămâne valabilă și avertizarea hidrologică cod galben pentru râurile: Olt (inclusiv în județele Argeș și Olt) Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov).

Lacurile de acumulare din administrarea ABA Argeș – Vedea sunt exploatate conform Regulamentelor de Exploatare și prognozei hidrologice actuale, fără a se înregistra probleme. Volumul de apă stocat în acumulări este de 675,36 milioane metri cubi (90 % din capacitatea de retenție). Peste capacitatea totală de retenție, în lacurile de acumulare, există posibilitatea atenuării unui volumul suplimentar de 247 milioane metri cubi.

Debitele râurilor din bazinul hidrografic Arges-Vedea vor fi în general în creștere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagǎrii.