Prefectul Argeșului, Cristian Soare: „În 2013, au fost peste 15 proiecte macro inițiate de Instituția Prefectului!”

Autodidact, comunicativ și perseverent. Nimeni nu ar fi crezut că aceste atribute i se vor potrivi atât de bine lui Cristian Soare, după un an și jumătate de la preluarea funcției de prefect. Iar activitatea depusă în 2013, este una stufoasă, dusă pe mai multe paliere și cu rezultate evidente. Despre aceste rezultate am stat de vorbă, de curând, cu prefectul Cristian Soare.

Cu ce vă lăudați la finele lui 2013, domnule prefect Cristian Soare?

Nu cred că se pune problema unor laude. La urma urmei este munca unui întreg serviciu, a unui angrenaj. În total, cred că au fost vreo 15 proiecte macro ale Prefecturii. Dar, dacă tot dorim să punctăm ceva, așa, ca un fel de bilanț, m-aș referi, în primul rând, la noile puncte de lucru cu eliberarea pașapoartelor de la Mioveni, Curtea de Ageş şi Câmpulung.  Apoi, am reuşit să cobor distanţa între susţinerea celor două probe, practică și teoretică, de la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto. Și am ajuns în decembrie 2014 la maximum două săptămâni de zile, după ce s-a așteptat și două luni şi jumătate.

Ce alte repere considerați a fi demne de menționat într-un bilanț al Prefecturii Argeș?

La capitolul administrație, cred că acele colegii prefecturale organizate și desfășurate în teritoriu au fost foarte reușite. Asta, în opinia mea, reprezintă, o nouă apropiere de cetățeni a instituţiilor și serviciilor deconcentrate. După Câmpulung și Curtea de Argeș au fost ședințele de colegiu de la Mioveni, Topoloveni și Bascov. Urmează chiar în ianuarie Costeștiul și apoi Ștefăneștiul. La fel, după modelul în 2013, vor continua la anul și întâlnirile zonale cu primarii.

Ce strategii a dezvoltat Instituția Prefectului în 2013?

M-aș referi aici la cele dedicate, în special, tinerilor. Iar aici avem câteva interesante, care au mers strună, mai ales pe educație și sport. Și asta pentru că tinerii reprezintă, până la urmă, cea mai importantă resursă a României, așa gândesc eu. Și nu mă refer aici doar la etnobotanice…

Și în afara celor pentru tineret?

Este pentru prima oară când directorii de deconcentrate, care până mai ieri nu catadicseau să iasă în faţa presei, au fost aduşi în conferinţele de presă săptămânale de către Cancelaria Prefectului. La fel, aș menționa tot pentru prima oară, prezenţa primarilor în conferinţele de presă. Este şi un exemplu pentru alţi primari, care poate nu stau la fel de bine la proiectele cu finanţare europeană pe apă şi canalizare, să dăm un exemplu, să vadă şi ei că se pot face lucruri extraordinare. Asta pe comunicare. În ceea ce privește un alt gen de strategie aș dori să o scot în evidență pe cea menită să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene. Începută în 2013, strategia va continua în 2014 cu scopul de a forma în jur de 20 de persoane din diferite primării să întocmească proiecte cu bani europeni. Ideal ar fi ca fiecare primărie să ajungă să aibă un expert în proiecte europene.

Mai există și altă modalitate să aducem bani în județ?

Cred că acele contacte cu reprezentanțele diplomatice din București nu sunt de ignorat. Unsprezece ambasadori au vizitat judeţul Argeş în 2013, iar aceste vizite s-au concretizat cu o deschidere către viitori parteneri în zona economică şi în zona universitară. Cred că, pe timp de criză economică, atunci când bugetele arată cum arată, proiectele europene și contactele directe cu partenerii străini sunt soluții foarte bune.

„Lungimea mandatului la Prefectură nu depinde de mine!”

Sunt realizări demne de consemnat, este adevărat. Însă ce vă faceți dacă mandatul dumneavoastră va fi unul mai scurt? Credeți că le va mai continua cineva?

Așa cum este normal să discutăm și despre un mandat care poate să fie mai scurt sau mai lung, cred că putem vorbi și despre o continuitate. N-am început nimic pentru mine, ci pentru județ și pentru argeșeni. Repet, lungimea mandatului nu depinde de mine, dar vreau ca aceste proiecte să le transmit mai departe viitorilor prefecți.

Pentru a fi eficienți haideți să răspundem scurt la o sesiune de câteva întrebări: dacă regionalizarea va continua, cu ce rămânem în Argeș?

Cele pe linia muncii, AJOFM, ITM, Casa de Pensii și pe linia de Agricultură, cum este APIA.

Se va împărți Regiunea Sud-Muntenia în două?

Dacă se va împărți, voi subscrie.

Vom mai avea autostradă până la Sibiu?

Da, autostrada se va face. În 2014 începe tronsonul Pitești – Râmnicu Vâlcea, în paralel cu studiul de fezabilitate pentru cealaltă parte, Vâlcea – Sibiu.

Cum evaluați acum activitatea directorilor de deconcentrate?

Sunt în creștere. Sunt mulțumit în mare parte de ceea ce s-a întâmplat, de cum au evoluat, chiar dacă mai sunt și minusuri, din păcate. Mă refer aici la faptul că unora dintre directori Bucureștiul nu le permite să iasă în fața presei. Rămâne în continuare o neîmplinire a mea.


Care este diferența dintre prefectul Cristian Soare, la începutul mandatului, și prefectul Cristian Soare, cel de acum
?

„Categoric este o diferență. Acest Cristian Soare de acum este mult mai documentat, mult mai prezent în mijlocul evenimentelor, mult mai comunicativ, asta și prin prisma faptului că ceea ce s-a întâmplat în teren m-a ajutat să învăț și să acumulez extrem de multă experiență. Însă la asta m-au ajutat și colegii și toți colaboratorii mei.”


Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.