Premierul Orban – măsuri după demisiile masive ale medicilor: „Interzicerea dreptului de practică este o propunere”

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seară că Guvernul analizează variante pentru a bloca plecările medicilor din sistem în plină epidemie de coronavirus. O soluție ar fi interzicerea dreptului de liberă practică, iar o alta, prelungirea perioadei de preaviz.

Cu prima variantă, premierul a declarat că nu este de acord, dar se gândește la prelungirea perioadei de preaviz.

Ludovic Orban spune că, dată fiind starea de urgenţă, Guvernul ar putea prelungi preavizul pe care e obligat să îl dea personalul medical şi, în acest fel, i-ar forţa pe medicii şi pe asistenele care demisionează să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul.

„Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică.

Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a spus premierul într-un interviu la Europa FM.

„Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică și din afara zonei politice. Nu am o opinie clar formulată.

Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare.

Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrat, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale.

Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Zeci de medici și-au dat demisia în ultima săptămână sau și-au luat concediu de odihnă de teama infectării cu COVID-19. Ei reclamă, pe lângă motive personale, și lipsa echipamentelor care trebuie să le fie asigurate de guvernanți.

Până miercuri, 1 aprilie, aproape 400 de cadre medicale au fost infectate cu COVID-19. Dintre acestea, peste jumătate sunt din Suceava, care se află în carantină totală de luni.

Mai exact, este vorba de un număr de 357 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, dintre care 99 de medici, 127 de asistenți medicali, 35 de infirmiere, 11 îngrijitoare, 85 din personalul auxiliar.

Ultimele demisii anunțate miercuri, 1 aprilie, sunt cele de la Spitalul Județean Brăila – trei medici, iar la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, peste 30 de cadre medicale, pe lângă alte peste 120 în concediu medical, după cele de marți, de la Spitalul de Neurologie din Brașov, spitalul CFR TImișoara.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.