Preotul Onu, dat la o parte pentru că a „furat” enoriașii altora

Demiterea părintelui Contantin Onu din funcția de paroh al Bisericii Mavrodolu din Pitești, i-a surprins pe mulți enoriași, dar a fost un șoc și pentru alți colegi de sutană. Fără multe explicații, decizia a fost luată rapid de Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului care a motivat gestul prin faptul că părintele Onu are prea multe misiuni de îndeplinit. De fapt, motivul real a fost cu totul altul, care, pentru oamenii de rând, este destul de greu de înțeles….

 

Mustrat de ÎPS Calinic

 

Pe 14 octombrie, preotul paroh Constantin Onu de la Biserica Mavrodolu a primit o lovitură grea! După mai bine de zece ani de slujit la această biserică, a fost anunțat că nu va mai fi preot paroh, lucru care a bulversat pe toată lumea. Mai mult decât atât, a doua zi după luarea acestei decizii, pe ușa bisericii a fost pus un afiș prin care enoriașii au fost anunțați că din programul liturgic au fost scoase un număr de 12 slujbe pe care preotul Onu obișnuia să le țină. Acest lucru i-a revoltat pe mulți care, pentru că nu au primit niciun fel de explicații cu privire la tot ceea ce s-a întâmplat, și-au manifestat nemulțumirea în fața bisericii și, totodată, au început să strângă semnături pentru a-și aduce preotul paroh înapoi. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele deciziei tranșante luată de ÎPS Calinic? Ei bine, cu o zi înainte să se facă publică demiterea părintelui Constantin Onu, se aude că Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului l-a muștruluit bine pe subalternul său, dintr-un motiv destul de bizar pentru unii. Se pare că părintelui Onu i s-a reproșat că s-a cam abătut de la dogmele bisericii, lucru care, într-adevăr, a atras foarte mulți enoriași, dar care nu a fost pe placul părintelui ierarh.  

 

Cum i-a atras părintele Onu pe enoriași

 

Ca să fim mai pe înțelesul tuturor, trebuie să vă spunem că enoriașii care obișnuiesc să vină cu regularitate la Biserica Mavrodolu au fost singurii care au văzut schimbarea în bine. În urmă cu mulți ani, biserica era una obișnuită, care nu ieșea cu nimic în evidență însă, de când conducerea i-a fost atribuită părintelui Constantin Onu, lucrurile s-au schimbat radical. Prin slujbe de dezlegări, prin psaltiri și Masluri ținute în mai multe rânduri într-o săptămână, dar și prin programul foarte prelungit al bisericii, Mavrodolu fiind singurul loc unde enoriașii puteau merge să se închine trei zile pe săptămână, până la ora 24, preotul Onu a adunat enoriași și din alte parohii, lucru care s-a dovedit a nu fi pe placul unora. Desigur că oamenii s-au adunat la Mavrodolu nu pentru că au fost aduși cu forța, ci pentru faptul că informația despre slujbele pe care le ținea Constantin Onu s-a dus din gură în gură, așa că enoriașii și-au părăsit parohiile la care obișnuiau să meargă și au dat fuga la Mavrodolu. Ei bine, acesta pare să fie motivul pentru care părintele Constantin Onu nu mai este preot paroh la Mavrodolu, iar odată cu retragerea acestei funcții, i-a fost luat și dreptul de a mai ține respectivele slujbe. Decizia luată de Calinic însă nu a vizat și latura preoțească a lui Constantin Onu. Părintele are voie să participe la slujbele obișnuite care se țin în biserica Mavrodolu, iar pe lângă asta, se poate ocupa, în continuare, de comunitatea surdo-muților și de copiii pe care i-a învățat cu educație duhovnicească.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.