Președintele CJ Argeș a schimbat conducerea Spitalului Județean Argeș! După ce parlamentarii au modificat faptul că autoritățile locale și județene pot numi managerii unităților spitalicești în starea de alertă, Manu i-a demis pe Tiberiu Irimia și pe Gheorghe Frătoaica din funcțiile de manager și director medical.
În schimb, timp de două săptămâni, fostul manager al Spitalului Județean Argeș, Adriana Molfea, a fost consilierul personal al președintelui CJ Argeș, Dan Manu, pe probleme de Sănătate. Imediat cum s-a terminat starea de urgență, pe 15 mai, aceasta și-a dat demisia și pe 18 mai a venit să își „revendice” fotoliul de director. Și asta deși era un ordin de ministru prin care i se suspenda dreptul de a conduce SJU pe perioada stării de alertă.
În locul celor doi, care au coordonat Spitalul Județean Argeș în plină pandemie de COVID-19, au fost aduși Adriana Molfea (fostul manager al SJU care a fost destituit din cauză că a făcut mai multe greșeli în prima perioadă a stării de urgență) și Gabriel Copciag pe postul de director medical.
„I-am eliberat din funcție chiar dacă nu eu i-am numit acolo, oricât de ciudat ar suna. Rămâne totuși un semn de întrebare pentru perioada 18 mai – 21 mai. În viață totul are o limită! Am așteptat din bun simț, din colegialitate și în special din respect față de salariații Spitalului Județean de Urgență Argeș și față de pacienți ca ei să înțeleagă că Spitalul Județean de Urgență Argeș trebuie respectat, protejat și trebuie să funcționeze. Din păcate așteptările au fost în van” a declarat președinte Consiliul Județean Argeș, dr. Constantin Dan Manu.
Neclaritățile legislative au lăsat Cj și Prefectura din Argeș să își dispute conducerea pentru cel mai important spital din Argeș.
Dan Manu a încercat cu orice preț să o impună pe Adriana Molfea înapoi la Spitalul Județean Argeș, deși a avut câteva gafe majore în plină pandemie, iar Emanuel Soare, prin ordinele ministrului Sănătății a încercat să îl țină pe Tiberiu Irima, s-a lovit de hotărârea parlamentarilor prin care autoritățile locale au dreptul de a schimba managerii după bunul plac.
„Președintele Consiliului Județean Argeș s-a grăbit să înlocuiască managerii/directorii interimari încă din data de 18 mai 2020, fără să aibă un cadru legal în acest sens și fără a ține cont de performanța managerială. Managerii și directorii au fost numiți în funcții prin ordin al ministrului Sănătății, în timpul stării de urgență, ordinul fiind prelungit și în perioada stării de alertă, pe 15 mai.
Ei puteau fi înlocuiți abia în data de 20 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea nr. 5, emisă de Parlamentul României, prin care autorităţile publice locale au preluat din nou atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare din subordine. Prin graba nejustificată, decizia Consiliului Județean Argeș a creat, timp de câteva zile, blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești.
Atragem atenția că orice înlocuire trebuie să fie argumentată solid, în condițiile în care tocmai din cauza managementului defectuos s-au produs schimbările de manageri și directori, de la bun început. Amintim de focarele de infecție COVID de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și de la Spitalul Municipal Câmpulung, un real pericol pentru sănătatea publică, care puteau fi evitate printr-un management eficient.
Motivul suspendării respectivilor manageri din funcție, în timpul stării de urgență, de către ministrul Sănătății, a fost “neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, iar reconfirmarea lor în funcție acum, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni” a declarat prefectul Emanuel Soare.
Adriana Molfea a fost demisă prin ordin de ministru în data de 27 aprilie. Potrivit surselor noastre, motivele principale a fost prostul management al unității spitalicești în plină stare de urgență. Mai exact, în perioada în care se afla la conducere mai multe cadre medicale au fost depistate pozitiv cu COVID-19, o magazioneră a furat echipamente medicale, dar „cireașa de pe tort” a fost refuzul achiziționării unui aparat PCR pentru testarea pentru coronavirus.
Pe 20 mai – primele teste pentru COVID-19 sub conducerea lui Irimia
După refuzul actualului manager al Spitalului Județean de Urgență Argeș, în ultimele zile de manadat ale lui Tiberiu Irima, aparatul PCR de testare pentru COVID-19 a fost pus în funcțiune și au fost recoltate primele probe.
„Aparatul de testare de tip Real Time – PCR al Spitalului Județean de Urgență Pitești a fost pus în funcțiune. Astăzi, 20 mai 2020, au fost făcute primele teste. Trei probe au fost deja prelevate, iar rezultatele vor fi gata tot azi. Primii testați sunt trei pacienți. Pentru certitudinea rezultatelor, vor fi trimise probele prelevate și la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București” anunțau reprezentanții Biroului de presă al SJU.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp