Prețurile la energie explodează din nou. Află motivul!

DISTRIBUIȚI
CEZ, furt_curent, dosare_penale, campulung

Prețul energiei pe platforma bursieră destinată populației cresc cu un procentaj uriaș în trimestrul patru al acestui an, cu nu mai puțin de 45%! ANRE a încercat să țină în frâu creșterile de preț, prin suspendarea ședinței de tranzacționare pentru trimestrul trei.

Prețurile la energie stabilite pe platforma bursieră de unde furnizorii cumpără electricitate pentru consumatorii casnici vor fi în trimestrul patru cu 45% mai mari decât în trimestrul doi, potrivit datelor postate pe site-ul bursei de energie OPCOM.
Explozia de prețuri are loc după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a suspendat tranzacționarea în trimestrul doi tocmai pentru a evita un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal.

În iunie, ANRE a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitațiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creșteri anormal de mari pe piețele de energie, a declarat, la acea dată, Emil Calotă, vicepreședintele ANRE, potrivit Agerpres.
„Am luat decizia excepțională de a suspenda, timp de un trimestru, licitația pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piață pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condițiile tehnice necesare pentru ca licitația să aibă loc și, pe de altă parte, pentru că simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) creșteri anormal de mari”, a explicat Calotă.